Frilansa inom olika yrken

Ordet frilansa är ofta associerat med journalistikbranschen och skribentyrken, men det går faktisk att frilansa inom en rad olika branscher utöver dessa. Det är också något som blir allt mer populärt – att slippa ha en chef och i stället vara sin egen chef alltså.

Det finns många fördelar med egenanställning och frilansande inom en rad olika yrken, speciellt när du kan jobba fritt utan att starta eget företag. Men något som är viktigt att tänka på när du till exempel arbetar som frilansande konsult är att ständigt bygga på och bevara din kundkrets för att säkerställa att du har ett stadigt flöda av uppdrag och uppdragsgivare. Sedan när det kommer till att fakturera dina kunder, då finns det företag du kan ansluta dig till som kan hjälpa dig med detta.

Inom vilka yrken kan man frilansa?

När du vill vara din egenchef och frilansa ska du inte tro att det bara är till exempel skribenter och journalister som kan göra detta. Något som blir allt vanligare är exempelvis yrkesgruppen ingenjörer där fler och fler väljer att lämna den fasta anställningen bakom sig för att ta sig an utmaningen som egenföretagare. Likaså är det många som sällar sig till att tacka nej till fasta jobb och föredrar att vara så kallade ”giggare”. Vad som dock kan sätta käppar i hjulet är den otrygghet som den här typen av jobb medför, har du inte byggt upp ett bra nätverk av uppdragsgivare innan du börjar kan det vara svårt att våga ta steget bort från tryggheten av en fastanställning. Till Aftonbladet säger till exempel Emelie, som arbetat just som giggare i tio års tid, att många företags system dessvärre inte är anpassade efter frilansare och använder bland annat A-kassan som ett exempel. Likaså kan det ibland vara svårare att få bolån eftersom bankerna ofta kräver anställningsintyg av olika slag, men där börjar samhället så sakteligen att moderniseras. Många av de nyare, modernare bankerna har till exempel överseende med detta om du kan visa upp inkomst på andra sätt – som tur är! Här är en informationsvideo om hur du kan komma igång som frilansare och starta företag i sociala medier: