Bästa sätten att marknadsföra sig gratis

Allting behöver inte kosta pengar, även fast det känns så. Om du lägger ner lite tid och engagemang går det att marknadsföra sig gratis – mediamamman berättar hur. 

Marknadsföring är vitalt för ett företag som vill synas och tjäna pengar. Genom att nätverka dig framåt får du många kunder som går på ditt goda rykte, men tillväxt över tid kräver också att du syns för dem som inte hört talas om dig sedan innan. Det är också viktigt för att behålla kunder att du använder dig av marknadsföring. 

Många företag lägger kopiösa summor pengar på sina marknadsföringskampanjer, men enklare varianter går att komma undan gratis med om du lägger ner lite tid och engagemang. 

Gör din röst hörd på mässor och event

Hitta mässor och event som riktar in sig på samma bransch eller område som du fokuserar på, där kan du ställa upp som talare. Förbered en pitch eller ett tal som informerar åskådarna om vad du gör, erbjuder och kan. Försök även göra talet inspirerande eller roligt för att du ska ha större chans att bli ihågkommen. 

Gästblogga

Några av de största varumärkena i Sverige är influencers eller företagare som syns i sociala medier. De har stor publik och de dem säger och förmedlar är trovärdigt hos deras besökare. Försök få möjlighet att gästblogga hos någon som har en målgrupp som kan vara potentiella kunder för dig. Ge dig inte på de största influerarna först, utan hitta någon som känns rimlig. 

Håll dina kunder uppdaterade

Nyhetsbrev och e-postmarknadsföring är ett mycket bra alternativ när du vill komma undan billigt eller helt gratis. Få din målgrupp att interagera med dig och ditt företag genom att skriva upp sig på nyhetsbrev och försök få med någonting som gynnar dem när de skriver upp sig. 

Gå med i affärsnätverk 

Som jag nämnde ovan är det viktigt att nätverka och detta kan du göra på många olika sätt. Via internet kan du använda LinkedIn och andra plattformar som är till för att knyta nya kontakter i arbetslivet. Fysiskt finns det många affärsnätverk som arrangerar möten och träffar där det finns möjlighet för dig att träffa branschkollegor. Dessa kan ibland ha en kostnad, men det kommer löna dig i längden eftersom kontakterna du formar är gratis.

Bygg dig ett namn i sociala medier

Marknadsföring i sociala medier är det mest kostnadseffektiva sättet att synas på idag. Det kostar ingenting att sätta upp ett konto och producera eget material för kanalen. Kostnaden för dig blir enbart att du avsätter tid och engagemang för detta.