Vid sidan av en förlossningsdepression – Ur en pappas perspektiv

20 juli, 2015

Det skrivs oftast om kvinnan och ur kvinnans perspektiv när det gäller förlossningsdepression.
Men visste du att det faktiskt finns pappor som också kan få en förlossningsdepression? Det visste inte jag förs jag började gräva runt i ämnet lite. Jag har pratat med Mike, om hur det är att vara vid sidan av en förlossningsdepression, för det kan då inte vara en dans på rosor.
Det första tecknet för honom var att Mike märkte att hans fru var väldigt ledsen och grät mycket.
-Hon var så nere och grät mycket, verkade inte så glad som jag trodde hon skulle vara. Hon fick tvångstankar och ångest.
Hur tog ni er igenom förlossningsdepressionen?
-Vi fick bra hjälp av barnmorskan på BVC. Min fru fick även bra hjälp genom en mammagrupp hon var med i. Sist men inte minst så fick vi bra med stöd från våra föräldrar.
Men hur var det för dig, som partner och pappa?
-Ja det var tufft även för mig eftersom att jag var pappa för första gången, man vet ju inte riktigt vad man ska göra alltid som nybliven pappa känner jag. Plötsligt skulle jag vara pappaledig från jobbet för att sköta om min son, vilket jag gärna gjorde, ta det inte på fel sätt. Jag gjorde det mesta gällande allt det första året. Jag stöttade min fru så gott jag kunde, gick på möten med olika instanser, tog hand om våran son så min fru fick vila så mycket som möjligt.
Hur var det då, det här första året, kan du beskriva lite mer?
-Jag tänkte inte så mycket. Jag bara gjorde jag skulle och tog en timme i taget helt enkelt, det gick inte att göra så mycket mer. Många timmar gick jag med min son för att han skulle somna. Men allt var inte dåligt för jag och min son fick bra kontakt med varandra tycker jag, säger Mike.
-Att se min fru må så dåligt och inte vara glad var riktigt tufft. Och jag kände en stor oro. För mig som partner och pappa var det jobbigt och ensamt. Jag letade efter en pappagrupp men lyckades inte hitta någon alls. Men både jag och min fru kom starkare ur förlossningsdepressionen. Nu har vi dessutom ett barn till, en lite grabb.
Jag tycker så synd om min fru som gick igenom detta. Jag tycker synd om alla som drabbas. Kraven på mammor och pappor måste sänkas, jag tror mörkertalet är större avslutar Mike.

DSC00378

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × fem =