VI HAR MAKTEN ATT FÖRÄNDRA ORDET

26 april, 2018

Det här med att vissa äldre kallar ens barn för tjock. Oftast i all välmening, jag har inte hört någon äldre generation så säger att en bebis är tjock med en negativ ton. Hur som helst så vet jag en mamma som tog illa åt sig att barnets farmor kallat hennes bebis för tjock för att mamman själv blivit kallad tjock som liten och tagit illa vid sig. Så nu ville hon inte att barnet skulle växa upp med att bli kallad för tjock och må dåligt över det.

Rent spontant så skulle jag be farmorn sluta om jag inte tyckte det var ok! Men jag tänker också att vara tjock behöver inte vara negativt menat. Det känns som en gammal värdering eller hur jag ska uttrycka mig, att det ska vara något negativt eller nedvärderande ord. Och det kommer ju leva kvar så länge det finns personer som använder/anser att just tjock är något negativt laddat ord.
Jag är tjock till exempel. Väger 97 kilo till mina 166 cm. Men jag tänker att jag är kort, precis som jag är tjock. Vissa har annan kroppsform men alla är ju lika bra för det. Och i dagens samhälle känns det mer viktigt än någonsin att förmedla vidare att alla kroppstyper är OK, för jag vill då inte att mina barn ska känna så som jag kände om min kropp innan jag ”lärde mig” att tjock inte är något fult   Så oavsett om en vuxit upp med att tjock är något negativt och fult så har vi nu makten att förändra värdet av det ordet för våra barn! De behöver inte växa upp med att ordet är något negativt om vi som föräldrar själva inte lägger någon vikt eller värdering i ordet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

elva − nio =