VAD ÄR EGENTLIGEN GULSOT?

31 augusti, 2017

Som rubriken lyder; Vad är egentligen gulsot?
Jag tänkte förklara lite mer då jag fick en del frågor på instagram medan vi låg inne på sjukhuset varför hon behövde ”sola” och så vidare.
Gulsot betyder kort och gott att barnen blir gula i huden och i ögonvitorna. Det som händer är att bilirubin bildas när de gamla blodkropparna ersätts av nya och utsöndras via levern. Orsaken till att de flesta nyfödda barn utvecklar gulsot är att det tar några dagar innan deras egen lever fungerar till 100% som den ska.
Vissa barn har också en ökad risk för att få höga nivåer av bilirubin, till exempel så har alla mina barn behövt behandlas.
En av orsakerna till ökad risk är om barnet är mer än tre veckor för tidigt född och mina barn har fötts ganska exakt tre veckor för tidigt.
Det var flera som undrade om gulsoten kan vara farlig på något sätt och ja det kan i värsta fall orsaka hjärnskador om nivåerna av bilirubin blir allt för höga. Därför är det viktigt att nyfödda eller om du tycker att ditt barn ser gult ut efter ett par dagar, undersöks. Men de allra flesta barn har en ofarlig nivå av bilirubin.
Oftast försvinner gulsoten av sig själv efter 2-3 veckor. Men ibland kan behandling behövas! Alla mina tre barn har legat på den nivån att de har behövt ”solas”. Det innebär alltså inte att barnet ligger ute på balkongen i solsken, utan barnet läggs under en speciell ljuslampa. Denna ljusbehandling bryter ner bilirubinet och i kombination med att amma massor så kissar och bajsar barnet ut bilirubinet.
Alla mina barn har ljusbehandlats i ungefär tre dagar och tre nätter innan värdet har börjat sjunka.
Sen är det såklart individuellt hur lång tid det kan ta.

Hoppas jag besvarade några frågor i alla fall! <3


Här ligger hon på en bilisoft som är som en platta kan en säga som täcker hela barnet och de ska behandlas utan kläder men blöja brukar gå bra om en viker den kanterna


Så här låg vi också när hon inte ville ligga ensam i korgen. Då växlade jag mellan att ha plattan på hennes rygg (så vi kunde ligga hud mot hud) eller så hade jag plattan på min mage så hon fick ligga på den.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sju + 3 =