TESTAR; TVÄTTBARA AMNINGSINLÄGG

11 september, 2017

 

Jag har i samarbete med Mammashop.se testat tvättbara amningsinlägg i två olika material och så ville jag även jämföra med de klassiska engångsinläggen som jag tror att de allra flesta använder i dagsläget.
Jag själv använde engångsinläggen som är längst till höger på bilden ovan för både med första och andra barnet. Det var för att jag inte visste att det fanns andra alternativ! Min tanke var då att det finns fler som inte vet om att det finns andra alternativ men gärna skulle byta till ett mer hållbart alternativ.
Anledningen till att jag har valt tvättbara amningsinlägg denna gång är för att jag helt enkelt vill vara mer miljömedveten och tänka hållbart. När jag var på Stockholm beauty week i våras handlade en av föreläsningarna om just hållbarhet och efter det började jag ändra mitt tänk. Är det hållbart att använda engångsinlägg på löpande band som kastas? Nej jag tycker inte det.
Därför började jag se mig om efter andra alternativ och fann då tvättbara amningsinlägg, vilket jag tycker är mycket mer hållbart ur miljösynvinkel. Nu ska vi ta en koll på inläggen!

Tvättbara amningsinlägg gjorda med bomullsflanell
Bomullsflanellen absorberar bröstmjölken snabbt och håller brösten torra vilket minskar risken för mjölkstockning. För att förhindra läckage har man fyra lager. Inläggen finns i storleken 12 cm och tvättas i 40 grader.
Jag upplever lite grann att materialet fastnar lite lätt i bröstvårtan när det är dags att amma igen och ta bort kupan. Men det sitter inte hårt och gjorde inte ont att ta bort.
För mig läcker dessa kupor lite granna, men det har berott på att jag till exempel har legat på sidan och ammat så kupan har hamnat snett på grund av att bröstet ändrar position och mjölken har kommit ute vid kanterna där det är sytt.

Ut och in sidan på tvättbara amningsinlägg av bomullsflanell

Tvättbara amningsinlägg med silke
Dessa inlägg har ett yttre lager av silke som har en anti-inflammatorisk egenskap som hjälper till att lindra och läka såriga bröstvårtor. För att förhindra läckage består även dessa inlägg av fyra lager, dessa inlägg är aningens tunnare än de gjorda av bomullsflanell. Inläggen finns i en storlek, 10 cm och tvättas i 40 garder.
Silket är väldigt mjukt och slätt vilket känns väldigt skönt mot brösten, speciellt den perioden som jag hade blåsor och sår.
Jag upplever även att dessa inlägg snabbt absorberar bröstmjölken och håller brösten torra.
Även dessa läckte för mig när jag legat på sidan så bröstet hamnat långt ut på kanten av inlägget.

tvättbara amningsinlägg

Ut och in sidan på tvättbara amningsinlägg av silke

Engångsinlägg från Libero
Något som skiljer dessa kupor från ovanstående är att de är halkfria och har en självhäftande tejp på utsidan som håller inlägget på plats i din BH. Det kan jag se som både en positiv och negativ sak. Positiv just för att den sitter där den ska, men negativ om du liggammar och då måste flytta på inlägget längre ut i BH;n eftersom att bröstet flyttar sig när du ligger på sidan. Jag tycker tejpen tappar sin klistriga funktion.
Även dessa inlägg känns väldigt mjuka och absorberade mjölken väldigt snabbt och höll bröstet torrt.
S0m med inläggen gjorda av bomullsflanell så tycker jag att dessa fastnar på bröstvårtan och dessa satt hårdare fast vilket gjorde lite ont när jag hade blåsor och sår, det kunde även ludda av sig lite på bröstvårtan.
En positiv sak är att dessa engångsinlägg från Libero åtminstone är Svanenmärkta.

Insidan av Liberos engångskupor

 

Med de tvättbara amningsinläggen följer det även med tvättpåsar som du smidigt förvarar dina otvättade amningsinlägg i tills det är dags för tvätt. Då drar du bara ihop påsen och kastar in i maskinen

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply9 − tre =