TRYCKUTJÄMNA OCH ANDRA TIPS FÖR ATT FLYGA MED BARN

3 april, 2015

Här delar jag med mig utav mina bästa tips när det gäller att flyga med barn! Jag har utgått ifrån min son Alfons som fyller 3 år i maj och och min dotter Ines som blir 9 månader nu i april.

På flygplatsen så kör jag med bärsele på Ines och Alfons får löpa fritt, bara bra om han får leka av sig innan det är dags att sitta still på flygplanet. Föredrar en att ha barnet i vagn så brukar det finnas sulkys att låna.
Alfons har sin egna resväska, som han själv får ansvara över. Han behöver såklart påminnas annars skulle väskan ligga ensam och övergiven någonstans och samla damm. Men det är ett utmärkt sätt att hålla honom sysselsatt, han har något att tänka på, att ta hand om sin väska! Han gillar även att ha lite ansvar han också.
PicMonkey Collage2
Alfons står och funderar vilken flight vi ska ta och på andra bilden är Alfons strax över 1 år och vi ska flyga till Prag

När vi flög upp till Norrland nu för att fira påsk så var det hela 11 barnfamiljer på planet. Och det var många barn som grät, antagligen för att det gjorde ont i öronen skulle jag tro. Alfons och Ines satt som små ljus i jämförelse med andra barn. Så har det alltid varit tack och lov. Alfons är en van flygpassagerare och har inte en endaste gång haft ont eller varit ledsen under en flygtur. Inte Ines heller än så länge! Jag tror att det beror på vår inställning som föräldrar. Att vi är avslappnade, det smittar som av sig! Jag kommunicerar väldigt mycket med Alfons, så innan en flygtur sker så har vi pratat om det innan. Han är förberedd och vet vad det innebär, att han inte får sparka på sätet framför till exempel och att han måste sitta still hela resan. När det gäller Ines så kan jag inte göra så mycket förutom min egen inställning, är jag lugn så smittas det av! Strunta i eventuella blickar från griniga medpassagerare! Det värsta som kan hända är att hon skulle skrika hela vägen. Det är ju faktiskt inte så värst troligt att hon skulle orka det. Är du nervös för att ditt barn ska skrika och störa passagerarna bredvid kan du alltid ta med öronproppar och dela ut till de som ser mest griniga ut! 😉

tryckutjämna
Ines fick vara påskgumma light på skärtorsdagen när vi flög

Jag ammar fortfarande Ines och gör det vart, när och hur som helst. Jag är medveten om att alla inte är lika bekväma med detta som jag är, så ett tips kan vara att göra som en liten koja, ta med en filt som du hänger på sätet framför och på ditt säte bakom huvudet. Det blir som ett tak alltså och skapar ett litet privat utrymme. Men jag personligen tycker att detta borde dra till sig mer uppmärksamhet bland medpassagerarna än om jag diskret tar fram bröstet och matar min bebis. Vi äter alltid något innan vi flyger, lunch eller mellis brukar det bli. Hungriga barn + väntan funkar inte så bra. Inte mina i alla fall. Även om barnen äter innan så kan hungern slå till under flyget. Russin, äppelklyftor, minimorötter eller annat småplock är populärt hos oss.

PicMonkey Collage3
Se till så barnen är påfyllda med mat och vätska innan en ombordstigning sker, känner du dig lite wild and crazy kan du ge din bebis lite kaffe just innan ni stiger på flygplanet. Haha skämtåsido såklart.

En utav flygvärdinnorna vart förtjust i Ines och pratade en hel del med oss, så jag frågade om hennes tips för att hjälpa ens barn om det gör ont i öronen under flygturen.
Hennes tips för bebisar var;

 • Amma under start och landning.
 • Nässpray innan start och landning, speciellt om barnet är lite förkyld.
 • Ha en nappflaska med någon dryck barnet gillar, att svälja kan hjälpa till att tryckutjämna.
 • Ha en napp tillgänglig barnet kan suga på

Hennes tips för lite äldre barn och vuxna var;

 • Tugga tuggummi – har dock inte hjälpt för mig faktiskt.
 • Hon sa att det kan underlätta att tryckutjämna om en skjuter fram underkäken.
 • Även titta uppåt kan underlätta när det gäller tryckutjämning.
 • Om det högra örat inte vill tryckutjämna så ska du lägga vänster öra mot axeln när du försöker tryckutjämna, det ska underlätta.
 • Produkter för just tryckutjämning finns hos apotek som kan hjälpa både barn och vuxna, tex earplanes och otovent.

tryckutjämna
Läsning utav EQ böckerna PeppyPals pågår

I Alfons gröna resväska har vi alltid packat lite roliga saker att leka med på planet om han nu skulle bli uttråkad.
Bra tips kan vara att ha en just sådan här lekväska.

 • Böcker ni kan läsa, jag rekommenderar PeppyPals böckerna som det går att prata kring.
 • Låt barnet välja ut 1-3 leksaker att ha med sig under resan
 • En liten ask med kritor och några ihop vikta papper tar inte stor plats
 • Beroende på hur lång en ska flyga så funkar alltid ljudböcker på en egen MP3 spelare om du har en gammal hemma från din ungdomstid, haha vad gammal jag låter.
 • Några memory par, till Alfons brukar det vara lagom med 4-5 par.

Gällande sömn så har vi alltid haft barnen lutade emot oss eller haft dom i knät och gosat till det med filt, snuttar etc.
Reser du med bebis finns det till och med små sängar att boka, men dessa blir snabbt uppbokade på långtidsflygningar. I juli ska vi åka till Grekland tidigt på morgonen. Då är mitt bästa tips att checka in på Clarion Arlanda för en toppen service och att starta resan utvilad, på plats och magen full med frukost kan väl inte bli bättre?
PicMonkey Collage5
Alfons igår och alfons för två år sedan

Avslutningsvis vill jag säga; barn är barn! Låt dom flamsa lite, jag tror inte situationen blir bättre av att vi som föräldrar ska bli sura och tvinga barnen sitta stilla som ljus och tysta som en mus.
Hoppas dessa tips har varit till någon nytta!

flyga med barn
Alfons och hans resväska som han är så stolt över att få ha eget ansvar över

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × 2 =