OSERIÖSA FÖRETAG PÅ SOCIALA MEDIER

4 maj, 2019

På senaste tiden har jag blivit någon slags självutnämnd Instagram aktivist, haha. Kanske ska byta namn till Insta-slayer, Insta-dräparen eller liknande. Ni som har följt mig ett tag tror jag hajar biffen ganska snabbt.
För er som kanske hittar hit av en slump så handlar det kort och gott om att jag i min story på Instagram har propsat för bättre villkor för oss Influencers och så har jag släpat ut företag och deras skamliga erbjudanden i ljuset. Varför? Jo för att jag, likt många andra, sliter häcken av oss med sociala medier och jobbar för att det ska bli en seriösare arbetsplats att finnas på! Då finns det inte plats för företag som ser det som ett ställe för att utnyttja Influencers för gratis marknadsföring. Därför måste dessa ut i ljuset så Influencers blir medvetna om framför allt sitt eget värde men också lagar och regler. Flertalet företag riktar medvetet in sig på mindre konton för företaget vet att vi med lite större skara följare oftast inte är intresserade av att jobba gratis. Och detta tycker jag är otroligt fult gjort! Jag minns själv känslan i början när ett företag kontaktade en, det kändes så stort, att de kontaktade just MIG och ville skicka sina produkter till MIG av alla! Kändes så jäkla stort att kunna få gratis produkter liksom. Men sen började jag verkligen att läsa på och upptäckte att gratis produkter inte alls är gratis, det ska nämligen skattas på.
SÅÅÅÅ!
Om en inte vet om alla regler och lagar är det väldigt lätt att bli utnyttjad och därmed vara olaglig.
Lite kortfattat så ska du skatta på alla produkter/tjänster/rabatter du tar emot, oavsett om du fått betalt eller inte. Detta ses som inkomst av Skatteverket och ska tas upp i din deklaration. Gör du inte det riskerar du att åka dit och det blir garanterat en dyrare resa.
All marknadsföring, samarbeten och annonslänkar ska märkas ut högst upp och TYDLIGT. Annars riskerar du att RO kommer och drar dig i örat.
Hur du håller en korrekt tävling hittar du HÄR.

Så när ett företag kontaktar dig och skriver vilket fantastiskt konto du har och erbjuder dig produkter i utbyte mot bilder på sociala medier ska du lägga benen på ryggen och springa som om det inte fanns någon morgondag. Skämt å sido! KRÄV BETALT. Du ska skatta på produkterna du tar emot, lägga ner tid på att fota, redigera och skriva = jobba gratis, och många företag kräver att de ska få använda sig av dina bilder i marknadsföringssyfte.
Varför ska vi influencers jobba gratis och till och med betala för att jobba gratis?
Det spelar ingen roll hur många följare eller hur många du når ut till, du ska alltid ta betalt för ditt jobb du lägger ner på att ta fram materialet, sen kan du plussa på XX antal kronor beroende på hur många du når ut till.
Om företaget dessutom använder dina bilder i sina kanaler så spelar ju absolut inte dina siffror någon roll dessutom. SÅ JOBBA INTE GRATIS! Tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad i denna bransch.

Influencers of Sweden har tagit fram ett exempel på hur du kan räkna ut hur mycket du kan ta betalt för ett samarbete.
De skriver bland annat ”Influencers of Swedens rekommendation är ett absolut minimum på 2000 kr för ett betalt samarbete. Och tänk alltid på att följa marknadsföringslagen och även att skatta för din inkomst!”
HÄR HITTAR DU HELA INLÄGGET OM ATT TA BETALT

Ofta påstår företag att de inte har råd att betala men jag menar, har du ett företag så har du också planerat en budget för marknadsföring? Hur ska företaget annars syna och växa? Då är man inte särskilt företagsam och företaget kommer med största sannolikhet ändå gå i botten..
Vissa företag säger att de vill att du ska rekommendera produkterna för att du själv gillar dom och inte för att du har fått betalt. Kort och gott; Gillar du inte produkterna gör du väl inte reklam för dom? Det handlar om att du vill och ska ha betalt för ditt arbete du lägger ner. Vissa företag vill ha en testomgång och efter det eventuellt ge betalt för nästa samarbete. Gör det inte. Du ska ha betalt. Och statistiken för första samarbetet säger absolut ingenting om hur nästa runda skulle se ut. FALL INTE FÖR DETTA.

Om vi alla står fast vid att en ska ha betalt för sitt jobb oavsett följare så kan inte företaget fortsätta med att strunta i att betala oss.
Är du redo att skapa skillnad och inte vara en bakåtsträvare som jobbar gratis?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Clara 28 januari, 2018 at 07:08

    Bra inlägg! Influencers of Sweden har verkligen lärt mig så mycket!!

  • Reply Maxarna 25 januari, 2018 at 20:08

    Ett mycket bra inlägg.. Jag var också grön i början men lärde mig att stå upp för mitt varumärke.. Jag vågade be tidigare samarbetspartner om betalt för framtida samarbeten som i sin tur nappat.. Vips kunde även jag med min ”lilla” blogg tjäna pengar.. Jag tycker dock att det blivit en ökad kunskap och färre gör gratissamarbeten.. Däremot tycker jag många slarvar med annonsmärkning..

  • Leave a Reply

    13 − ett =