FÖR OCH NACKDELAR MED SOCIALA MEDIER SOM JOBB

9 juli, 2018

Jag tänkte lista några saker som jag ser som för och nackdelar med att ha bloggen, eller ja, alla mina sociala kanaler som jobb.
Vi börjar med nackdelarna så avslutar vi starkt, haha!

NACKDELAR MED ATT HA SOCIALA MEDIER SOM JOBB

Ostabil ekonomi
– Det är säkert olika för alla. Men jag har i alla fall en ostabil ekonomi. Jag har ingen fast summa jag får varje månad genom att vara signad till en portal eller liknande, så jag måste verkligen jobba för att skapa nya samarbeten som ger betalt varje månad.

Tiden
– Det tar otroligt mycket tid att driva, inte bara bloggen, utan alla sociala kanaler på en seriös nivå.
Att sitta och skriva tar inte så lång tid tänker många, men jo lite tid tar det allt. Det som tar längst tid för mig är helt klart intervjuerna, allt förarbete och sen att sitta och gallra ur materialet för att sen bygga upp texten.
Att hålla på med Youtube så tar redigeringen tid, men jag är utbildad inom radio&tv produktion så klippningen går hyfsat lätt ändå. Och mina intervjuer är inget som ger betalt och inte klippen heller i dagsläget, men har en del planer på att få in samarbeten även där. Just på grund av det har jag pausat mina intervjuer, för det gör jag enbart för kul. Men roligheter betalar tyvärr inte räkningarna.

”Ett blogg sinne”
– Jag har svårt att släppa mina sociala kanaler och tänker på det hela tiden. ”Åh, det här skulle vara ett bra inlägg”, ”Svarade jag på det där mailet?” och så vidare. Jag kan vakna mitt i natten och hjärnan börjar gå på högvarv och komma på potentiella företag att samarbeta med. Hade jag bara ”strö bloggat” hade jag nog inte känt samma sak.

Snålt betalt
– Oftast är det snålt betalt. Många företag inser inte hur många de når ut till samt att de får mycket osynligt tillbaka. Med det menar jag länkkraft. Jag menar, jämför hur mycket en liten (eller stor) annons kostar i olika tidningar.
Hur många läser tidningar nu för tiden? Och de som läser, hur många kollar på reklamen? Och hur många av dessa är just din målgrupp som företagare? Dessa tre punkter skalar av antal läsare till en rätt liten skala.
Hos en influencer har du engagerade läsare och rätt målgrupp. Så influencers borde inte va så fega kring betalning, och detta leder in på nästa punkt.

Oerfarna kollegor
– Många vet inte sitt värde eller är inte insatta i SEO och så vidare och säljer sponsrade inlägg i princip gratis, för några hundralappar, och det gör att influencervärlden är en svår bransch att ta betalt i om du inte är Kissie eller Blondinbella. (Eller är jävligt duktig på att sälja in dig själv)
För det finns alltid någon oerfaren bakom dig som gärna tar för lite betalt än ingenting alls. Men det är så vi gör influencervärlden till en dålig plats när det gäller lön. Vi blir giriga, hellre en ”gratis” produkt än inget alls. Så kom ihåg att ta betalt! Nu förtiden har det nästan blivit en grej att företag utnyttjar mindre konton och enbart skickar gratis produkter, knappt det. Väldigt många blir erbjudna en rabattkod i utbyte. Men det många inte vet är att du är skatteskyldig för alla produkter du tar emot, samt rabatten du får.
HÄR finns en bra guide för att ta betalt.

Bekräftelse behov
– Det är väldigt lätt att bli beroende av att kolla siffror, följare, kommentarer etc. Är statistiken låg en dag så känns livet som kattskit. Jag har vart där, men nu försöker jag att inte titta och tänka att jag gör det för att jag vill och tycker det är kul, inte för att ha så höga siffror som möjligt. Och då kommer oftast trafiken av sig själv på grund av att inläggen blir mer äkta än om jag försöker ragga siffror.

PicMonkey Collage613153503_10153359284456534_282550460_n
13140559_10153344446336534_1392085811_n12167651_10152983090326534_1734046962_n

FÖRDELAR MED ATT HA SOCIALA MEDIER SOM JOBB

Frihet
– Jag väljer själv när och vart jag vill jobba.

Inspirera andra
– Jag har möjligheten att inspirera, tipsa, lära och kanske till och med hjälpa någon annan via mina inlägg. Det är en fantastisk tanke och känsla.

Roligheter
– Jag har fått göra många saker som jag inte skulle ha gjort om jag inte var influencer, och det är jag väldigt glad och tacksam över.

Hemma med barnen
– Jag har kunnat ha Ines hemma längre tid än vad jag kunde ha Alfons på grund av att jag fått extrapengar utöver mammapenningen och Alfons har kunnat fortsätta gå 15 timmar i veckan nu ända fram till han ska börja förskoleklass.

Nya bekantskaper
– Jag har träffat super härligt folk från hela Sverige som jag aldrig skulle ha träffat om jag jobbat på ett kontor eller liknande.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ 9 juli, 2018 at 16:43

  Jag förstår att det är tufft. Själv började jag blogga 2004, mest för att använda sidan som en dagbok då jag var 19/20 och gravid först och senare mamma. Skrev bara för några få personer då, ganska intimt för att sedan bli mer öppen. Jag har mitt jobb som lärare och nu studier utöver det till specialpedagog. Men får pengar för samarbeten som blir lite roliga extra pengar för egen del.
  Trots att just denna summan är väldigt osäker är den ju rolig förstås, men likt dig stör jag mig på alla som tar ”gratis” plastnappflaskor, köper tavlor med kaniner och rådjur för att få 20% rabatt och ge 10% till sina vänner och eventuellt med köp få 30% på sin tavla. Hur nappar ens folk på skiten?!
  Blev rent av stött när företaget med kaninerna (eller är det ens kaniner? Kom på nu att det kanske är andra djur?) skrev och ville ge mig rabatten, för ska jag betala för en tavla jag inte ens vill ha och skatta på saken? Dessutom har jag en tonårsson och tänk dig hans reaktion om jag satte upp en kanintavla på hans vägg :-p *haha*.

  Nej usch stör mig verkligen grundligt på saken, ful-företagen som jag kallar dem. Min bästa vän födde en bebis för två veckor sedan, hon la ut en bild och ”kaninföretaget” hörde av sig med ett fantastiskt erbjudande. Hon skrev ”Jag har visserligen en väldigt liten sida, med under 100 följare. Men jag vet tillräckligt mycket om att jag skulle gå med förlust på detta”. Hon var upprörd med, att bli kontaktat på BB med sånt erbjudande. Klart någon kan knappa på saken, innan man vet bättre.

 • Reply Maja Jensen 3 juli, 2017 at 18:49

  Superbra inlägg! Jätteintressant att läsa. Längtar tills jag kan försörja mig på bloggen!

 • Reply Josephine skönhetsblogg 3 juli, 2017 at 14:43

  Alltså just sociala medier är så svårt, jag tycker att det blir mer krävande än mitt ‘vanliga’ jobb. Tappar man kreativteten en period så blir jag iaf så sjukt jäkla stressad! Tror att det kan bidra till mer stress om man kör heltid som bloggare, eller är det bara jag?

 • Reply Christina 20 januari, 2017 at 08:47

  Fördelarna du nämner är i stort sett samma som för min sociala business som jag har. Än så länge jobbar jag heltid på en tidning men många jag känner har slutat sina jobb för att bara kunna leva på sin oberoende inkomst. Framtiden förändras och fler och fler söker sig till jobb där man är egenföretagare. Fördelen med det företag jag valt är att min business går i arv till mina barn som får min månatliga bonus fortlöpande 🙂

 • Reply Christer 9 augusti, 2016 at 19:30

  Många av de sakerna du skriver om är helt sant och jag drev en storsida innan och det krävde nog all min tid 🙂 Sidan jag har nu är inte så stor och jag har ser det mer som extra inkomst nu. Jag har ett par tusen läsare i veckan och det är jag nöjd med 🙂

 • Leave a Reply

  ett × ett =