Maija Cissi Wetterlind – Gravid utan att veta om det

24 mars, 2014

Namn: Maija Cissi Wetterlind

Ålder: 24 år

Bor: Tibro

Familj: Sambon Andreas och dottern Maria 3 månader

Hemsida: http://maijaw.vimedbarn.se

Kloka ord du försöker leva efter: Jag vet att du inte vet.. men om du visste?

gravid

Att någon kan vara gravid utan att veta om det är sådant som man bara ser på tv och som dom flesta än mindre kan förstå hur det går till! Det går väl omöjligt att missa att man är gravid och har ett barn inne i magen som växer anser många.  Maija Cissi Wetterlind tillhör en av dom kvinnor som genomgick en fullgången graviditet utan att veta om det och hon har blivit dumförklarad många gånger.
Visst jag kanske blev lite större men eftersom min pojkvän gick upp i vikt han med så trodde vi att det var sambokilon eftersom vi unnade oss det där lilla extra för att ha det mysigt och se film och så. Mensen kom som den skulle under dessa 9 månader men ibland med 2 månaders mellanrum… vilket är normalt för mig då jag alltid haft oregelbunden mens. Personalen på förlossningen och även på BB trodde att bebisen rört sig på nätterna eftersom jag inte känt något alls, och att hon låg väldigt långt in mot ryggen, berättar Maija.

”Dom sa att det kunde vara förstoppning”
-Den 23 december vaknade jag runt 05.30 av att jag hade ont i magen och ryggen  och det slutade inte, det kom i omgångar med värken. Jag bestämde mig för att ringa vårdcentralen och beställa tid för jag hade så ont att jag mådde illa. Ringde och förklarade att jag hade ont och beskrev känslan.
De sa att det kunde vara förstoppning och jag fick en tid 10.30 på vårdcentralen, berättar hon.

Maijas sambo Andreas hade ett möte inbokat så han kunde inte följa med till vårdcentralen från början utan han skulle möta upp henne där efter mötet.
-När han kom ner till vårdcentralen så hade jag inte fått komma in ännu men han såg på mig hur ont jag hade. När det äntligen var min tur att undersökas så klämde och kände de på magen och de tog även urinprov. Urinprovet visade inget och jag va spänd precis under brösten, det tyckte dom var konstigt så de skicka mig till akuten, berättar Maija.

När dom kommer in till akutmottagningen så får dom sitta ner i väntrummet och vänta i ca 10 minuter innan hon återigen får lämna ett urinprov, nytt blodprov och så sätter dom en droppnål i förberedande syfte, i fall hon skulle bli inlagd. Hon får åter igen gå ut och sätta sig i väntrummet och vänta på en läkare.
– Vi sitter och väntar i ytterligare 10-15 minuter innan läkaren kommer och visar in mig i ett nytt rum.
Min sambo Andreas satt kvar ute i väntrummet. Väl inne i rummet säger läkaren helt plötsligt att jag är gravid!

Oj! Det måste verkligen ha kommit som en chock! Hur reagerade du och din pojkvän på beskedet att ni skulle bli föräldrar så snart?
-Min första tanke där och då var ”va??” Det kändes bara fel om man säger så. Jag frågade hur långt gången jag var i graviditeten. Jag tänkte att det kanske skulle vara lite tid kvar så jag skulle hinna förbereda mig med tanken på att bli mamma, köpa bebisprylar osv. Men då kommer nästa chock. Läkaren säger att jag ska till förlossningen. Direkt! Jag var öppen 4 cm, berättar Maija.


Och din sambo sitter fortfarande ovetandes ute i väntrummet, vad hände sen?
– DÅ, där och då slog det mig, att jag ska föda barn! Ja, jag får ropa in Andreas och berätta att vi skulle bli föräldrar och han blev lika chockad som jag om man säger så. Han i sin tur fick gå ut och berätta för sin pappa som hade kört oss till akuten hur det låg till. Efter det vart vi körda direkt till förlossningen. När vi kommer dit så blir vi lämnade ensamma så vi kunde prata genom allt, berättar hon.

Jag kan bara tänka mig vad det måste ha snurrat av tankar i era huvuden, herregud vilken chock! Världens största överraskning! Hur gick tankarna och diskussionen när ni blivit lämnade ensamma och skulle försöka landa i nyheten?
-Vi var nog mest chockade.. Jag minns inte så mycket av det. Det var nog en diskussion om vi skulle behålla barnet eller inte eftersom vi bara varit ihop i 9 månader och att vi inte hade jobb..
Till sist var vi bergsäkra att inte behålla barnet. Och vi diskuterade att detta beslut inte skulle påverka förhållandet mellan oss, berättar Maija.

Det måste ha varit tufft. Men hur upplevde du förlossningen när du var helt oförberedd? De flesta hinner ju vänja sig vid tanken, gå på profylaxkurser etc.
-För att vara ärlig så minns jag inte så mycket av förlossningen då jag både var i chock och hade knappt sovit den natten, jag var utmattad. Det jag minns var att den var jobbig, men att den ändå gick väldigt snabbt. Den enda bedövningen jag valde att ha var lustgasen och den hjälpte inte ett dugg men jag valde att ha den för att kontrollera andningen. Andreas svägerska var med under hela förlossningen eftersom hon själv fött barn bara 3 månader tidigare och eftersom jag inte hade min egen mamma i närheten, hon bor ca 25 mil från oss nämligen. Men jag känner att det var sjukt bra att ha svägerskan med.
gravid

Och ni fick en liten flicka, grattis! Hur kände ni inför ert val att adoptera bort henne?
Vilka tankar for genom ditt huvud?
-Herregud jag har blivit mamma, var nog en av de första tankarna. Och så fort jag fick upp henne på bröstet och vi fick se henne för första gången så ville jag behålla henne! Andreas kände likadant.
Sen mådde jag visserligen inte så bra de första dagarna.. Eftersom jag inte klarade av att amma så kände jag att jag inte klarade av att ta till mig lillan. Jag ville knappt hålla henne men samtidigt vill jag ha henne nära mig. Det var en otroligt jobbig känsla.

Vilka reaktioner har du fått från närmsta familj och vänner, det måste ha kommit som en chock även för dom.
-Min mamma trodde att jag skämtade när jag ringde och berättade. Det samtalet hade jag nästan velat spela in. Andreas föräldrar blev glada och chockade dom med. De flesta har gett positiva reaktioner och är jätteglada för vår skull. Sen finns det ju dem som dumförklarat mig också för att jag inte märkt av graviditeten, dom har trott vi bara har hemlighållit det hela med vilje.

Hur har det gått att landa i mammarollen efter att ni fått komma hem?
-I början var det svårt att föreställa sig då jag personligen inte gillar barn egentligen.. Vilket är hemsk att säga då jag har många kompisar som har barn. Men det är nog mer den där rädslan att tappa dem och så. Sen så hjälpte och hjälper folk oss jättemycket med detta och vi behöver knappt tänka på att köpa nya kläder till exempel.

Nu har det gått tre månader sedan Maija fick reda på att hon var gravid och födde barn. Och hon kunde inte vara lyckligare!
-Nu känns det helt underbart! Det är svårt att föreställa sig hur det skulle se ut utan Maria i vårt liv.
Nu är hon ju som sagt 3 månader och det så kul att se henne utvecklas. Just nu håller hon på att lära sig vända på sig samt att vi hörde hennes första skratt idag. Hon döptes i förrgår, den 22 mars, och i samband med detta så förlovade jag och Andreas oss. Allt känns perfekt för oss nu.
gravid

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Gravid utan att veta | Vimedbarn.se 26 mars, 2014 at 07:42

    […] Väl på akuten togs ett nytt urinprov och blodprov, Maija fick även en droppnål insatt i förberedande syfte i fall att hon skulle bli inlagd. När Maija sedan satt i väntrummet kom läkaren ut och sa att hon var gravid och skulle direkt till förlossningen. – Jag var öppen fyra centimeter, berättar Maija i intervjun. […]

  • Reply Saara - 22 Med syndromet Klippel Trenaunay 25 mars, 2014 at 13:14

    Vilken historia! 🙂 Och hon är ju jätte söt! 🙂

  • Leave a Reply

    4 × ett =