Tårtdrottningen Lisa Lundqvist – ”Jag är stolt över att jag vågade!”

1 maj, 2014

Namn: Lisa Lundqvist
Ålder: 37
Bor: Linköping
Familj: En dotter på 13 år, en son på 4 år och min man Robert.
Hemsida: www.sockerrus.se
Kloka ord du försöker leva efter: Ingenting är omöjligt.
tårta

För fyra år sedan bakade Lisa Lundqvist i princip aldrig. Intresset för bakning kom när Lisa fyllde år och hon fick för sig att hon skulle ge sig på att baka sin egen födelsedagstårta. En tårta blev tre och sen har det bara rullat på i en rasande takt! Hennes grymt snygga bakverk kan lätt få en att tro att hon har gått någon utbildning men Lisa är helt och hållet självlärd!
Du har fått en hel del priser och utmärkelser, vilket pris/utmärkelse har känts roligast och betytt mest för dig att vinna?

-Oj vad svårt! De betyder ju mycket allihopa. Men att komma 5a i världen i tävlingen Sweet Table Contest var fantastiskt skoj. Ännu roligare var det att det var mina dessertbords idoler som satt i juryn och en av dem gav mitt dessertbord full pott. Den känslan är rätt svår att slå!
Hur tävlar man i Sweet Table Contest?
-Man skulle skapa ett dessertbord efter vissa riktlinjer och sedan tävlade man mot andra i sitt land. Vinnaren av varje land gick vidare till final (det var 18 länder som deltog) och juryn från varje land fick ge ut poäng på finalbidragen, lite som Eurovision Song Contest.  Jag landade på en 5e plats vilket jag är riktigt nöjd med, berättar Lisa.

tårta
Lisas dessertbord You had me at hello.

2013 var Lisa den enda amatören som vart uttagen som deltagare till tv programmet Dessertmästarna i kanal 5, hur var det att tävla mot yrkesverksamma deltagare?
-Det var en otroligt kul upplevelse att få vara med om. Bara det att bli utvald som enda amatör är oerhört smickrande! Hade jag dock vetat det från början samt att de jag tävlade mot bland annat vunnit  Årets Konditor, så hade jag nog dragit mig ur 😉 Att tävla mot yrkesverksamma som gör detta 40h i veckan samt har fina utbildningar när man själv aldrig ens gör samma efterrätt två gånger är rätt galet faktiskt. De har flera tusentals timmars träning och jag har bara en liten liten bråkdels träning och ingen utbildning i ämnet. Haha galet verkligen. Men jag är stolt över att jag vågade!

I vanliga fall så bakar du hemma i lugn och ro och på en plats du känner dig trygg. Hur var det att baka framför kameror och bli bedömd av en jury?
-Haha det var hemskt. Det var lite därför jag bad om att få lämna programmet, jag hörde liksom inte hemma där. Det jag gjorde blev inge bra och det var helt hemskt att behöva servera det till juryn. Jag hade en sådan ångest och kände mig verkligen som the underdog. När man är medveten om att det man gör inte blir något bra så är det ju inge skoj att man har en kamera inzoomad direkt 😉 Sen det där med att lägga upp dessert snyggt på tallrikar, sånt sysslar jag inte alls med så det var något nytt. Jag bakar ju mest och gör tårtor, det lägger man ju inte upp på samma sätt. Hade vi däremot gjort tårtor första avsnittet, då hade nog utgången blivit annorlunda .
tårta tårta

Låt säga att jag vill försöka mig på att baka en snygg våningstårta i form av en traktor, vad är dina nybörjar tips till mig då?
-Hm, traktor. Det är inte riktigt mitt bord. Jag gör ju inte så mycket figurer tyvärr. Mitt tips är att använda stadiga bottnar och stadig fyllning. Då kan du nämligen skära/forma tårtan till en traktor. Har du porösa bottnar och gräddiga fyllningar så kommer det bli mycket svårare. Se även till att du har tid på dig och om du har möjlighet frys ner tårtan något innan du skär/formar den.

Hur får du en tidskrävande (gissar jag) hobby att gå ihop med familjelivet?
Haha ja du, den är mycket tidskrävande kan jag lova. Det har liksom blivit en livsstil. Familjelivet är en del av hobbyn. Våren är alltid lite hektisk då vi alla i familjen fyller år då. Kalas är ju något jag gillar att slå på stort. Men jag ska vara ärlig, jag hinner inte riktigt med så mycket annat än denna hobby och familj. Så det är tur att det är så förbaskat kul, avslutar Lisa.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sexton − sex =