KUB RESULTAT OCH ULTRALJUDSBILDER

27 februari, 2017

Så idag var det dags för KUB ultraljudet. Då mäter de och kollar på olika ställen i nacken, hur mycket vätska som finns på ett ställe, om man kan se att barnet har en näsa och så vidare. Hon sa att om barnet har downs syndrom så brukar en inte se en näsa på detta ultraljud. Sen ställde hon några frågor till mig om vikt, längd, om jag röker, har diabetes och så vidare.
Sen har jag sedan två veckor tillbaka lämnat ett blodprov som också spelar in.
Och utav allt detta så räknar dom ihop och får på något hokus pokus sätt fram en sannolikhet att barnet har downs syndrom eller andra kromosomavvikelser. Vi fick en ganska låg risk, 1 på 4000 någonting (minns inte exakt)
Hon sa att utan alla dessa tester och mätningar så hade jag fått siffran 1:800 så siffrorna ändrades ändå rejält med hjälp av blodprovet och detta ultraljud!
Detta var första gången jag gjorde ett KUB test. Så varför gjorde jag det nu?
Svaret är så enkelt som att de har ändrat så nu får alla som vill göra det. Förut var det bara en speciell riskgrupp som fick göra det, tillhörde du inte denna kostade det ca 1500:-

Jag var tvungen att jämföra, det skiljer ca 7 veckor mellan ultraljudsbilderna;
På översta bilden är jag i vecka 6+6 och i den under från idag, vecka 13+2. Från att förvandlas från en ekorre till en liten mini människa! Det är inte illa. Visst kan du också se att det ser ut som en ekorre på första bilden? haha!

En fot, rakt under ifrån


Det kanske kan vara svårt att se, så jag tänkte förklara!
Kotten ligger på rygg och vi ser bebisen i profil. Huvudet är åt höger, näsa och mun är de lite vitare delarna åt vänster. Precis framför är en handled och hand. Lite längre bort till vänster ser du ett smalben och en fot.
Jag vart flyttad framåt en dag till v. 13+2. Kotten var 7,1 cm från huvud till rumpa och totalt ca 8-9 cm.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ 28 februari, 2017 at 08:05

    Tycker alla borde erbjudas saken i alla landsting här i Dalarna har jag hört att det är total nej :/

  • Leave a Reply

    12 + fyra =