INTERVJU – ”KAN HAN BYTA BLÖJOR DÅ?”

9 september, 2016

PicMonkey Collage2Föräldraledighet går att dela på många olika sätt. Jag har pratat med Therese Johnsson och Simon Stromeyer som valt att Simon är den som är föräldraledig och hemma med barnen, då Therese efter fyra månader vart erbjuden drömjobbet och tog det. Men de möttes av oförståelse i stället för acceptans. Varför blir många förvånade när en väljer att göra på ett annorlunda sätt?
– Det är 2016 och det förväntas fortfarande att en mamma är den som är ledig första året och sen pappan ett halv år ungefär. Det är naturligtvis helt okej att göra så, för många funkar det bäst och då ska man göra så. Vi accepterar hur andra gör, så varför kan inte andra acceptera hur vi har valt att göra? säger Therese.

Har du, Simon, fått några reaktioner från omgivningen att du har varit hemma med barnen? 
– En del tycker att det är ovanligt och några är imponerade över att jag är hemma med barnen. Om det har med att jag är man eller om det har med mig som person att göra vet jag inte. De flesta kommentarer kommer från personer som själva har vart föräldralediga som jämför hur de har haft det. Jag har inte fått någon direkt negativ reaktion face to face det är mest Therese som har fått det i så fall.
Vad är den vanligaste frågan ni fått höra?
– Den absolut vanligaste är; ”Vem är hemma med barnen när du jobbar?”  Haha ja, vem?! Det borde väl fan vara självklart!? Många frågar också ”Hur har det gått?” och tja än har inget av barnen dött! Någon har skojat om ”Kan han byta blöjor då?” Då svarade jag att barnen går nakna när Simon är hemma och kissar i hörnen.
Jag tror inte någon frågar en annan jobbande pappa ”Du, hur går det nu när mamman är hemma!? Hur funkar det egentligen!?” Eller säger till en föräldraledig mamma ”Wow så Du är hemma med båda barnen helt självt!? Shit bra jobbat!” säger Simon.

PicMonkey Collage1
Vilka fördelar eller nackdelar ser du med att du är den som varit och är hemma?

– Fördelar/nackdelar vet jag inte. Det var faktiskt tänkt att Therese skulle vara hemma först men när hon fick drömjobbet så var det inte så mycket diskussion, det var absolut inget konstigt för oss att jag skulle vara hemma istället. Sen om vi ska jämföra oss som personer så är jag kanske bättre lämpad för att vara hemma.
Berätta mer!
– Jag har mer tålamod, blir inte lika lätt uttråkad av att vara hemma och så tycker jag att jag är bättre på att leka, säger Simon och skrattar till.

Påverkas du, Therese, av att behöva förklara att du inte är den som är hemma med barnen?
– Ibland får jag dåligt samvete för jag inte varit den mamman som stannade hemma ett helt år med mina två barn. Jag har väldig sällan behövt vara själv med båda ungarna en hel dag flera dagar i veckan. Lagat lunch, mellanmål, middag och städat varje dag, nattat de varje dag, varit aktiv och lekt med de varje dag. För det har Simon gjort sen jag började jobba efter 4 månaders föräldraledigt. Och jag vet inte om det sticker i andra mammors ögon? Men det jag vill komma till, är att en väldigt sällan hör om pappor som är hemma med sina spädbarn under första året. Samhället är kanske inte så uppmuntrande än till att låta pappor var hemma så tidigt och mammor kan få börja jobba efter läkning om man nu känner för det. Hur som helst!
Jag säger det alldeles för sällan både offentligt och hemma men…

PicMonkey CollageSimon! Du har gjort ett fantastiskt jobb här hemma under detta året, jävlar vad du tagit hand om dessa två små vilddjur! Och orkat stötta mig i mitt nya jobb på köpet! Jag hoppas verkligen du vet hur mycket jag uppskattar all stress och allt slit du gör här hemma. Jag bryr mig inte om det är städat varje dag eller diskat, så länge barnen mår bra och du mår bra! Du har verkligen visat att det spelar ingen roll om barnen har mamma eller pappa hemma första året så länge de får känna sig trygga och älskade av den som är hemma. Du är en fantastisk förebild, för barnen, för mig och förhoppningsvis för många andra, att förälderns kön absolut inte har någon betydelse! För våra barn hade inte kunnat må bättre och du gör oss alla väldigt lyckliga! Always my hero! avslutar Therese med ett stort leende.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sexton − 1 =