INTERVJU – ”HON SPARKADE I MAGEN OCH VI SÖKTE MÖJLIGHETER ATT FÅ ETT FRISKT BARN”

9 juli, 2016

”Hon sparkade i magen –
och vi sökte möjligheter att få ett friskt barn”

filippafrans

Filippa och Frans

Del 2 av 2
I första delen av den här intervjun så avslutades det med ett tråkigt besked och Filippa och Frans visste inte om de skulle vara möjligt att genomföra den tilltänkta IVF;en på Cypern som är inbokad om ett par dagar bara. Men nu har de hunnit träffa läkaren och fått lite klarare besked!
– Han ringde på fredagen och meddelade att den sjukdom som tjejerna drabbades av egentligen bara skulle kunna röra sig om en sak. Han ville väl inte lägga fram all info över telefon och jag blev helt knäckt där på fredagen. Vi bokade in ett möte på kliniken redan måndagen efter och jag gick hem från jobbet och grät och grät och grät. Nu var det kört, tänkte jag. Gen felet man hittade på en av generna var exakt det man letat efter men den andra genen var unik och ingenting som någonsin setts tidigare. Hur kan man hela tiden bli totalt utskrattad av det där jävla ödet? Hur kan vi gång på gång drabbas av det ena ovanligare än det andra? Varför vi? Vi trodde äggdonationen var körd. Att vi skulle tvingas använda en spermadonator och jag kände mig lite besviken.
Varför då?
– Jag vill så gärna få titta på mitt barn och känna att ”vad lik hon är Wilya” eller ”hon har Meyas näsa”. Jag har aldrig brytt mig om gener men efter jag fött fram Wilya i graviditetsvecka 21 och såg hur lik hon var sin pappa ändrades det. Det gick knivar i bröstet på mig när jag insåg att jag nog aldrig skulle få se ett sådant barn igen. Det kanske låter fånigt men det betyder mycket för mig att mina barn kan vara lika varandra.
Du upprepar flertalet gånger hur mycket det betyder för dig att få föda Frans barn, varför känner du inte att det är lika viktigt att föda ett barn med dina gener?
– När det gäller mina gener är de inget mycket att ha, haha! Skämt och sido. Det finns både psykisk och fysisk sjukdom i min familj och jag känner att eftersom jag bär barnet så har jag inget behov av att det även ska vara mitt ägg. Det finns något som heter epigenetik och under graviditet så överför mamman genetiskt material till fostret så rent krasst så får det faktiskt mina gener ändå. Lite grann i alla fall, säger Filippa och ler.

Men för att knyta tillbaka till ämnet för denna intervju som ska handla om IVF. Ni gjorde en embryoadoption som du sedan kände att du ångrade lite, kan du berätta mer om det?

– När vi låg på BB för att avbryta graviditeten med Wilya så googlade vi runt på möjliga IVF kliniker i Europa. Medans Wilya fortfarande sparkade i magen letade vi möjligheter för oss att få ett friskt barn. Utan att riskera att ännu en gång behöva gå igenom denna smärtan. Vi beslöt oss ganska snabbt för embryoadoption.
Hur går det till och varför valde ni just det?
– Vi ville bara billigast och snabbast möjligt göra nästa försök. Med embryoadoption får man helt enkelt donerade embryon som frusits ner och sedan sätts in i blivande mamman. Wilya föddes fyra timmar efter första dosen cytotec och hon var så lik sin pappa. Samma mun och samma näsa. Redan då tror jag att jag började tveka på om embryoadoption var det bästa, jag ville ändå ha barn som såg ut som Frans. Men ekonomiskt var det embryoadoption vi hade råd med och vi körde på det. Helt blint stirrade jag mot målet.
I mars gjorde vi vår första IVF. Och bara 3 dagar efter insättningen så visar graviditetstestet positivt! Det var helt sjukt, vi skulle få syskon! Men så två dagar senare kom blödningen och det slutade i ett missfall.

halsband

Filippa och hennes flickor har likadana halsband runt sina halsar

Om ett par dagar bara har ni er resa till Cypern för att göra er andra IVF och ni har då alltså valt att göra en äggdonation. Hur kommer det sig att ni valt just Cypern och varför just äggdonation?
– Efter som att det inte kändes helt rätt under embryoadpotionen  eftersom jag verkligen vill föda Frans barn så valde vi äggdontation för läkarna säger att det ska räcka att utesluta en av våra gener.
Anledningen till att vi valde Cypern var för att de är ensamt land där alla kliniker garanterar ett minsta antal ägg från donatorn. De garanterar alltid minst 10 mogna ägg vilket gör chansen att man senare skall kunna göra fler försök utan att göra en hel äggdonation igen. På Cypern har de också som standard att alltid föra över blastocyter. Alltså embryon odlade till sitt sista stadie, detta gör att de är starka embryon. De för också in fler embryon åt gången.
Vi önskar tvillingar så mycket och chansen till tvillingar ökar såklart. Priset är tilltalande och jag tror ju att miljön på Cypern är en bidragande faktor till lyckade IVF;er.
Har Cypern bättre statistik gällande antalet lyckade IVF;er?
– Cyperns kliniker har genomgående extremt mycket bättre siffror än andra länder, på Cypern väntar de inte på att kvinnorna ska ha massa missfall eller misslyckanden innan de sätter in insatser. De medicinerar alla kvinnor med läkemedel för att öka chansen att bli gravid.
Vad får du för mediciner?
– De ger kortison och blodförtunnande till alla och behandlar profylaktiskt för att motverka att kroppen skulle ha någon infektion innan insättningen. Dessutom ingår assisterad kläckning, de skrapar ett litet jack på ytan på embryot som innebär att de lättare kan spricka upp för att fästa i livmodern. Det ingår också alltid embryo lim som skall öka chansen för att ägget fäster. Sånt som andra kliniker tar tusentals kronor extra för.
Och vem vill inte åka på semester på Cypern säger Filippa och skrattar till.
—————————————————————————
Jag önskar Filippa och Frans all lycka till i Cypern <3
Vill du läsa mer om Filippa och deras resa kan du besöka hennes blogg!

ivf

De mediciner Filippa tar innan IVF;n för att öka chanserna för ett lyckat resultat. Östrogen för att bygga upp livmoderslemhinnan så den blir tjock och redo att ta emot ett embryo. Blodförtunnande tablett och spruta för att minska risken för missfall. Folsyra och järn. Progesteron för att kroppen ska förstå att den är gravid och inte stöta ut slemhinnan och embryona. Kortison för att minska risken att mitt immunförsvar ser embryona som främmande kroppar och stöter ut dom. Antibiotika innan insättningen för att försäkra sig om att ingen infektion hindrar kroppen från att ta emot embryona

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

fyra × fyra =