”HUR VET HON VAD ÖRHÄNGEN ÄR?”

9 maj, 2018

Här om dagen gick vi i en butik och Ines fick plötsligt syn på ett par låtsas örhängen och frågade på det snällaste sättet hon bara kunde ”snälla mamma, kan vi inte köpa dom här?” Ja, varför inte tänkte jag. Dom kostade 20 spänn och hemma älskar barnen att klä ut sig. De har en super stor låda som är helt överfull med utklädningskläder och prylar.
Men sen började jag fundera på varför hon ville ha just örhängen. Om det beror på omedveten påverkan från reklam till exempel. Jag la upp denna bilden på Instagram och frågade vid vilken ålder ni tycker det är okej att ta hål i öronen, varför/varför inte och så vidare. I kommentarsfältet var det en person som frågade något i stil med hur det kommer sig att hon ens vet vad örhängen är, för denne persons barn visste inte det ännu.
Jag har själv hål i öronen, men köper aldrig örhängen och framför allt så använder jag knappt örhängen. Håller inte på och byter eller använder smycket på så sätt för att klä upp mig liksom. Min pappa har hål i örat och där vet jag att barnen har frågat om det. Men i grund och botten tror jag att Ines intresse för låtsas örhängen kommer ifrån en serie barnen kollar på Netflix. Den ena huvudpersonen heter Ladybug och när hon tar på sig sina örhängen förvandlas hon till en superhjälte. Ingen av mina barn har uttryckt att de vill ha hål i öronen ännu i alla fall och de fyller snart 6 och 4 år.

Sen det där med vilken ålder som är OK att ta hål i öronen. Jag tycker det kan vara svårt att säga en ålder, 8 kanske låter bra, men sen när barnet är 8 år kanske denne inte alls är mogen för det. Eller så kanske barnet verkar mogen för det redan vid 5 och klarar av att rengöra det nytagna hålet själv och så vidare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Replyfjorton + 7 =