HON HAR KORT TUNGBAND?!

24 oktober, 2017

Under helgen var det en person kommenterade en bild på Aline och skrev att hon hade kort tungband för hennes tunga såg hjärtformad ut. Jag fick tips om en stödgrupp för kort tung och läppband som jag gick med i och postade flera bilder på hennes tunga.
Alla höll med om att det såg ut som att hon hade kort tungband som borde klippas.
Jag läste även denna checklista hos tungband.se och det är massor av detta punkter som stämmer in på oss båda.
Tyvärr är det många BVC tanter och läkare som inte är kunniga inom detta med kort tungband så många blir utan hjälp och tvingas ge upp amningen fast de inte vill har jag märkt när jag postade om detta i olika mamma/gravid grupper.

Både de på öron näsa hals här i Uppsala och en barnläkare säger att de inte tycker hon har kort tungband på grund av att det inte finns något ytligt band långt ut mot tungspetsen, men det är ett vanligt misstag många gör om de ej är kunniga.
Jag har fått tips på en kunnig läkare som finns i Märsta som jag ska försöka få remiss och komma till. Jag mailade bilderna till henne och hon höll med om att det såg ut som Aline hade kort tungband.
Jag rekommenderar att gå med i en stödgrupp för kort läpp och tungband för att få tips om vart du kan hitta kunniga läkare nära dig.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Amanda 24 oktober, 2017 at 10:01

    Håller med! Synd att det verkar vara så lite kunskap om förkorta tungband och vad det kan innebära. Har tre barn, min minsta född 27 augusti i år såg en läkare direkt att han hade för kort tungband så fick remiss till öhn och fick de klippt när han var två veckor, gick väldigt smidigt, blödde i nån minut sen var det över. Han hade hjärtformad tunga, tungbandet satt nästan längst ut vid tungspetsen men han åt och gick upp bra ändå. Dock gjorde men detta för att det kan försena talet sen och göra att han läspar. Mitt mellersta barn hade också för kort tungband sa de på BB men inget gjordes åt det. Idag är han två och ett halvt, läspar och är sen i tal då han har svårt att prata. Ska äntligen få remiss till öhn och säkert blir hans klippt också men under sövning antar jag. Hoppas du får hjälp med din dotter och lycka till! Mvh Amanda

  • Leave a Reply

    20 − tre =