GULSOT – HADE HAN FÅTT HJÄRNSKADOR?

25 maj, 2017

När Alfons föddes hade han väldigt mycket gulsot visade det sig. Men så här i efterhand så var det väldigt konstigt att ingen reagerade tidigare. All personal kallade honom för lussebullen till och med, så gul var han. De ”sköt med laserpistolen” i pannan på honom för att kolla bilirubinvärdet och det visade alltid kring 280. I efterhand har jag fått lära mig att den utrustningen inte är tillräckligt bra och inte kan mäta så höga värden, så visar den över 230 så stämmer det med stor sannolikhet inte sa dom på BVC.
Efter tre dagar kollade de hans bilirubin via blodprov. Och då visade värdet 425 istället för 280 som laserpistolen visade på.
Då vart det snabba ryck att börja sola och det var prat om att byta blod på honom och att man inte visste om han kunde ha fått hjärnskador av att ha haft så högt värde så länge. Det kändes som att hela världen snurrade.

Vi fick byta avdelning och sola honom på heltid i två dagar och två nätter innan vi fick börja ta upp honom. Det var väldigt påfrestande på nätterna då han grät väldigt mycket och ville ha närhet.
Jag minns att vi knappt sov någonting och jag visste knappt om det var dag eller natt. Många prover togs och han vart helt sönder stucken i både händer, fötter och huvud.
Totalt solade han i fyra dagar och två nätter.
Men på dag 8 fick vi permiss! Vi lånade en vagn från sjukhuset och tog en promenad i det fina kvällsvädret som var.
Det var första gången jag var ute och andades frisk luft sen förlossningen.

Första promenaden i lånevagnen från sjukhuset

Ines hade också högt värde och behövde solas men då fick vi låna med oss utrustning hem, en låda med en lång slang som gick till en platta som jag då kunde ha på bröstet som hon låg på och på nätterna kunde hon ändå ligga bredvid mig på plattan. Det var så mycket enklare!
Har dina barn haft gulsot?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Tessochlex 25 maj, 2017 at 14:07

  Lex hade också mycket gulsot, vi fick åka hem 2 dagar efter han föddes men på efterkontroll dag 3 blev vi inlagda igen. 3 hela dygn, ersättning och pumpning, viktmätning före och efter måltiderna, många tårar och oroliga föräldrar fick vi tillslut åka hem med vårt hjärta, då ca 1 vecka gammal. Första tiden blev inte alls som vi tänk oss, men tackolov vände det och inga problem efter. Tuff tid och jag önskar jag visste mer då.

  Vad skönt att få med utrustning hem, önskar vi fått det med, hade varit så mycket smidigare.

 • Reply Jessica Olofsson 25 maj, 2017 at 12:01

  Min dotter fick gulsot och vi solade ett dygn. Vi hann hem först och fick åka in för provtagning flera gånger innan vi blev inlagda. Så det där med nåldyna känner jag igen, på slutet gick det inte att lura henne med sockerlösningen utan hon skrek när hon fick det .

 • Leave a Reply

  4 × 5 =