#GÖRINSTAGRAMSERIÖST

29 januari, 2018


Jag och några tjejer till har jobbat på en kampanj för ett rättvisare instagram för både influencers och företagare. Syftet? Att lära andra influencers de regler och lagar som finns. Men också få er att inse att ni gör ett jobb och borde få lön för det och inte behöva betala för samarbetena genom skatt. Som hjälp till er så ni slipper leta själva så har vi tagit fram svaren här nedan! Låt oss hjälpas åt att få ett bättre Instagram för alla! Inga pekpinnar eller häxjakter på dem som inte vet reglerna, låt oss hjälpas åt och lära varandra istället!
Vi blir jätte glada om ni vill hjälpa oss sprida kampanjen genom att dela bilden (se min instagram eller längre ned) och berätta om det värdefullaste tipset du fick från blogginlägget för att sprida kunskapen vidare och använd #görinstagramseriöst .

All info till detta inlägg kommer via samtal med Skatteverket och lotteriinspektionens hemsida.
NU KÖR VI!
______________________________________
Gratis produkter! Ja tack!
Visst blir man glad när ett företag hör av sig och frågar om man vill ta emot gratis produkter i utbyte mot ett inlägg eller en summa pengar? Självklart det låter ju jättebra! Men är någonting egentligen gratis? Nej, oftast inte.
Det många missar är att vi som tar emot dessa produkter är skatteskyldiga. Vi är skyldiga att skatta ca 30% av marknadsvärdet för produkten. Så den där klockan du precis tog emot för ca 1500kr får du alltså betala 500kr för i nästa års deklaration. Detta gäller alltså både för er som tar emot sin ersättning i pengar eller i produkter.
Olika regler gäller för hobbyverksamhet och näringsverksamhet, men gemensamt är att det ska skattas på.
Detta gäller även dig som inte har företag!
Spana in www.skatteverket.se för mer ingående information.

Gåvor
När vi influencers får gåvor hemskickade får vi oftast inte det för att företagen vill vara snälla utan det är ju för att dom hoppas att vi ska visa upp deras produkt.
– Om en bloggare alltid visar upp produkter och gör reklam så förutsätter man att företaget inte skickar produkter av goodwill utan för de mer eller mindre vet att produkten kommer att visas upp. Då anses det ej som en gåva och är inte skattefritt.
– Om du har samarbetat med ett företag tidigare och de nu skickar en produkt så anses ni ha en affärsrelation. Det anses ej som en gåva och är inte skattefritt.
– Om ingen tidigare kontakt har skett kan det eventuellt ses som gåva. Gåva anses vara antingen skattefri eller skattepliktig, varje gåva blir en bedömning i sig och det går tyvärr inte att ge några generella riktlinjer då varje enskilt fall och dess omständigheter måste bedömas.
Men visar du upp produkten ses det som ersättning och den är ej skattefri.

Hobby=fritid
Många tror att man får tjäna en viss summa innan man blir tvungen att skatta för sin inkomst, men detta är fel och ändrat sen länge.* Du ska skatta från första kronan. Även om du är en privatperson och inte innehar f-skattesedel. Det du gör på din fritid och tjänar pengar på ska deklareras som en hobby.

*Alla inkomster från hobbyverksamhet är skattepliktiga förutom inkomst från försäljning av vilt växande bär, svampar och kottar som är självplockade, skattefriheten gäller den del av inkomsten som understiger 12 500 SEK per år (år 2016).

Hur du deklarerar
T2-blanketten använder du för att redovisa din hobbyverksamhet och alla inkomster är skattepliktiga. När du bedriver en hobbyverksamhet ska man anteckna alla inkomster, även produkter, och eventuella kostnader du har i sin hobby. Det kan du lättast göra på ett vanligt block. Du som bedriver hobbyverksamhet är skyldig att spara underlag (kvitton m.m.) för deklarationen i minst sex år efter inkomståret.

Skatten betalar du i din inkomstdeklaration som man gör året efter ett inkomstår och skatten är ca 30%, det varierar lite på vart en bor. Deklarerar du elektroniskt och lägger till bilagan T2 till den elektroniska deklarationen, fyller i inkomsterna på T2-blanketten, då räknas det automatisk ut vad du ska betala i skatt.

Du kan också göra avdrag om du gör inköp som är direkt knutna till din verksamhet tex om du köper en kamera för 6000kr då kan du dra av en viss del i deklarationen.
Du får då göra en fördelning på hur mycket du använder kameran privat och i din verksamhet. Fördelningen kan då vara 4000kr privat och 2000kr i hobby. Då drar du av alltså 2000kr i nästa deklaration på T2 blanketten. Driver du eget företag gör du momsavdrag på dina inköp.

Marknadsföring och sponsrade inlägg
När du gör ett sponsrat inlägg i sociala medier eller på din blogg så ska det synas TYDLIGT att det är reklam. Detta visar du genom att högst upp i inlägget skriva att det är ett reklamsamarbete med X (x = företaget).
Använder du affiliatelänkar skall detta också märkas ut tydligt högst upp i inlägget. Det ska inte vara möjligt att kunna missa att detta är just reklam.
Här hittar du mer info om hur du ska annonsmärka och här hittar du info om marknadsföringslagen

Tävlingar och giveaways
Många tävlingar faller under lotteri vad jag kan se. Och för att få ha ett lotteri måste du ha tillstånd.
”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.” (källa; lotteriinspektionen)
Till exempel; Du har en tävling på Instagram och det enda en behöver göra för att vara med i tävlingen är att tagga sina vänner. Detta faller då under lotteri. Oavsett om du skriver att det är en tävling, giveaway och så vidare. Det är fortfarande ett lotteri. Gissningar och vadhållning är inte heller godkänt.

För att hålla en laglig tävling på dina sociala medier behöver deltagaren göra en motprestation. Till exempel motivera varför en vill vinna eller besvara en fråga. Du som håller i tävlingen ska aktivt välja ut en vinnare baserat på deltagarens svar.
– Enbart tagga massor med vänner, helst en i taget för större vinstchans = lotteri
– Motivera varför du vill vinna, besvara en fråga etc = godkänd tävling
Motprestationen får dock inte vara för enkel, då kan det klassas som lotteri ändå.
Men det är en motprestation att tagga sina vänner?
Att endast gilla bilden o tagga sina vänner är ingen giltig motprestation. Du kan heller inte aktivt välja en vinnare baserat på motprestationen eftersom alla gör likadant, det finns inget som skiljer sig. Eftersom att du ska välja en vinnare baserat på motprestationen så finns det tex en motivering blir alla svar olika och individuella för varje enskild deltagare och du kan då aktivt välja en vinnare baserat på motprestationen, dvs den du tycker svarade bäst/roligast/ what ever.

Ser du den stora skillnaden mellan en tävling och lotteri nu? Jag hoppas att du har blivit lite klokare för här nedan listas några fler saker som ska finnas med i inlägget!
– När tävlingen avslutas
– När och vart vinnaren presenteras. Det ska publiceras på lämpligt ställe, det räcker inte att endast kontakta vinnaren.
– Ett vinstvärde och att vinstskatt tillkommer, om värdet på vinsten är 1300 kronor eller mer (siffran är från 2016)
– Hur vinnaren tas fram (ska räcka att en skriver ”jag väljer en vinnare…”)
– Vinsten ska beskrivas till exempel ”Två stycken elbilar av märket XX i modellen XX.” Det ska vara tydligt!

Om skatt vid vinst
Tävlingsvinster som inte är skattefria enligt ovan ska beskattas som vanlig lön. Vinnaren är skyldig att redovisa vinsten i sin inkomstdeklaration och den som betalat ut vinsten är skyldig att lämna kontrolluppgift på vinsten. Utbetalaren ska betala arbetsgivaravgifter om vinsten uppgår till 1 000 kronor.

Visste ni förresten att det är olagligt att göra reklam för tävlingar som inte följer lotterilagen? Jepp när du delar/gör reklam för deras tävlingar så bryter DU mot lagen.

 Oseriösa företag
Ibland kan man få en förfrågan från ett företag att göra reklam för deras produkter men att inte markera ut att det är ett samarbete för att det ser dåligt ut med ”reklam” i texten.
Avböj samarbetet direkt detta är högst oseriöst och skall inte uppmuntras!

Så när ett företag kontaktar dig och skriver vilket fantastiskt konto du har och erbjuder dig produkter i utbyte mot bilder på sociala medier ska du lägga benen på ryggen och springa som om det inte fanns någon morgondag. Skämt å sido! KRÄV BETALT. Du ska skatta på produkterna du tar emot, lägga ner tid på att fota, redigera och skriva = jobba gratis, och många företag kräver att de ska få använda sig av dina bilder i marknadsföringssyfte.
Varför ska vi influencers jobba gratis och till och med betala för att jobba gratis?
Ofta påstår företag att de inte har råd att betala men jag menar, har du ett företag så har man väl en budget för marknadsföring? Hur ska företaget annars syna och växa? Då är man inte särskilt företagsam och företaget kommer med största sannolikhet ändå gå i botten..
Vissa företag säger att de vill att du ska rekommendera produkterna för att du själv gillar dom och inte för att du har fått betalt. Kort och gott; Gillar du inte produkterna gör du väl inte reklam för dom? Det handlar om att du vill och ska ha betalt för ditt arbete du lägger ner.
Om vi alla står fast vid att en ska ha betalt för sitt jobb oavsett följare så kan inte företaget fortsätta med att strunta i att betala oss.

Känns det inte bra i magen så är det antagligen inte det, låt inte ett oseriöst företag lägga krokben eller göra dig blind i jakten på pengar eller följare. Din trovärdighet är det bästa du har som influencer <3

Ta betalt och att veta sitt värde
Produkter betalar inte dina räkningar, så ta betalt för dina samarbeten!
Räkna ut hur mycket tid det tar dig att att fota, redigera bilderna och skriva inlägget. Räkna där efter ut en rimlig timlön för detta som jag kallar grundjobb. Summan har också med din räckvidd att göra, har du en stor vidd och når många människor via ditt konto som är relevanta för företaget kan du ta ut högre lön som då plussas på utöver summan för grundjobbet.
Man får helt enkelt förhandla fram något som känns bra för båda parter. Om du får din betalning i produkter istället så ska du som skrivet ovan skatta för dessa och det betyder att det i slutändan är DU som betalar för ett samarbete.
Samma gäller när ett företag erbjuder dig tex 50% rabatt på en soffa mot att du ska visa upp den i sociala medier. Dessa 50% i rabatt är din såkallade ersättning för ditt arbete och skall också skattas för.

Sweden influencers tagit fram ett exempel på hur du kan räkna ut hur mycket du kan ta betalt för ett samarbete.
De skriver bland annat ”Influencers of Swedens rekommendation är ett absolut minimum på 2000 kr för ett betalt samarbete. Och tänk alltid på att följa marknadsföringslagen och även att skatta för din inkomst!”
HÄR HITTAR DU HELA INLÄGGET OM ATT TA BETALT

Och till er företag
Istället för att skaffa många ytliga ambassadörer till erat företag och betala dem i produkter, skaffa hälften så många ambassadörer och ge dom betalt, satsa på ett närmare och långsiktigare samarbete så ni som företag lär känna ambassadörens målgrupp och även ger en trovärdighet än att bara mata ut gratisprodukter i varenda mindre kanal. Det ger ingen trovärdighet.
Eller lös det på ett sätt som ni tycker passar bättre.

Välj de influencer´s som har räckvidd inom eran nisch, detta behöver som sagt inte alls ha med följarantal att göra.
Gör eran läxa och kolla upp era samarbetspartners först och tänk på att dessa härliga människor ni samarbetar med lägger ner mycket tid och tanke bakom alla sina foton och samarbeten, så ta bra hand om dem. Detta gynnar i längden både er och oss.

Lycka till!

________________________________________
Hoppas du gillade inlägget och fick mer kött på benen! Vi är flera influencers bakom denna kampanj och vi blir jätteglada om ni som läser detta vill hjälpa till att sprida denna kunskap vidare så alla kan få lära sig och få ett så rättvist Instagram som möjligt för både influencers och företag.
Genom att dela bilden och berätta om det värdefullaste tipset du fick från blogginlägget för att sprida kunskapen vidare kan vi tillsammans göra skillnad! Glöm inte använda #görinstagramseriöst

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Susanna 31 januari, 2018 at 12:19

    Mycket intressant information! Detta får jag kolla upp lite mer noga!
    Kram
    http://www.jagraktuppochner.se

  • Leave a Reply

    4 × 4 =