GLUKOSBELASTNING & CELLPROV

7 mars, 2017

Imorgon bitti blir det till att kliva upp före tuppen. Jag ska nämligen in till barnmorskan för att göra en glukosbelastning och även cellprov.
Glukosbelastningen får jag göra för att min pappa har fått diabetes. Så då måste jag göra detta test två gånger under graviditeten pga att jag hamnar i riskzonen. Under en glukosbelastning ska du vara på fastande mage sedan klockan 22 kvällen innan. När du kommer till barnmorskan får du ta ett prov för att kolla sockervärdet i blodet. Sen ska du dricka en sockerlösning, vänta i två timmar fortfarande på fastande mage och sen ta ett nytt prov för att kolla vilket värde du får. De vill alltså se hur bra kroppen kan ta hand om sockret på egen hand.

Cellprovet är jag däremot mer nervös för!! Det är mitt första… Hatar att bli grävd i underlivet.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★ 7 mars, 2017 at 20:17

    Du får göra Cellprov som gravid alltså? Verkar var så olika med sånt där, vissa BM verkar inte vilja göra sånt på gravida utan råder att man gör det efter graviditeten?
    Tycker det är spännande att det är så olika :).

    Håller tummarna att det går bra på cellprovet, det är en viktig undersökning. Men förstår dig precis, jag har ångest varje gång jag ska göra sånt.

  • Leave a Reply

    fyra + nio =