Gästbloggare Artin Ghookassi – Festa nyktert

15 april, 2014

Hej mitt namn är Artin Ghookassi, jag ska berätta om att det faktiskt går att festa nyktert.
Jag kan börja med att berätta att jag är ingen nykterist. Jag drömmer också om att ha en fin whiskeysamling hemma och lustiga goda likörer på min hylla. Jag är en krogmänniska och såväl festivalmänniska, jag festar ofta, mer än vad många andra skulle orka med, efterfester är väldigt vanligt för mig och var jag får plats med heltidsjobb och sömn kan man ju undra.
Jag umgås i en värld där alkohol är standard, det är krogliv efter krogliv, många sena efterfester, på över 10 år har jag rest på festivaler och varit på över 40 stycken och t.ex. i år är jag bortrest 33 dagar med konstant festivalfestande. Många år har jag levt på att man dricker sig full varenda dag flera veckor i streck under sommaren.
Nu är mitt festande oftast nyktert, bara vid undantag dricker jag alkohol, när jag verkligen vill dricka. Och då dricker jag helst sånt jag verkligen gillar och atmosfären måste kännas perfekt för en berusad kväll. Det har inneburit att jag inte är berusad mer än 1-2 gånger i månaden, men är på krogen 2-3 gånger i veckan. Att dricka sig full är en överskattad handling men få vågar släppa den, jag tror däremot att många vet om det.Vi använder alkohol som ett hjälpmedel för att bli social, för att släppa på våra tyglar, dansa loss och höja humöret till en högre nivå.
Artin

Det som ändrade min livsstil till att börja festa nyktert är att jag blev tjock av alkoholen. För 8 år sen vägde jag 144kg men lyckades på ett år med aktivt tränande och hälsosam livsstil gå ner till 100kg men sen kom jag upp till 125kg pga festandet och levt flera år med jojjobantande. Jag började inse att jag måste dra ner på alkoholen.
Jag är en festkille, jag kan inte sluta med det, jag har inga planer på att sluta med det idag heller. Jag älskar krogmiljön, jag älskar festivalliv med camping där festen är 24/7, jag älskar att åka på hårdrockskryssningar. Jag älskar klubbmiljön med schyssta dansgolv och jag älskar hemmafester där man kan spåra ut totalt, för det finns inga vakter där som kan kasta ut mig för att jag visar snoppen åt allt och alla. För många människor behövs det alkohol för detta. Jag vill inte sluta med det här livet, så jag får helt enkelt göra det utan mitt hjälpmedel, alkoholen. Jag var tvungen att lära mig ha kul utan alkohol. Utan alkoholen blir jag varken fylle eller bakishungrig. Även en hård festnatt så har jag energin att orka träna och sen så slapp jag alla kalorier som den stora mängd öl jag normalt fall hade druckit. I 4 år nu har jag festat nyktert och idag består nästan all mitt festande av nyktra utgångar. Det är bara vid udda speciella tillfällen som jag dricker alkohol.

Det som är intressant idag är att jag är samma person som innan jag kraftfullt drog ner på alkoholen. Jag festar så pass hårt och aktivt idag att många människor tror att jag är full. Flera vänner och bekanta har svårt att tro på mig när jag säger att jag är nykter. Jag umgås med alla möjliga människor och jag har även hamnat på fester där folk tar tunga och lätta droger. De förstår inte hur jag orkar vara pigg och glad på en efterfest när dem själva känner sig småtrötta fast de har snortat. Och det är också något många tror om mig, om jag inte dricker alkohol vad tar jag då? Jag har faktiskt aldrig testat cigaretter, snus eller någon annan drog. Jag är en väldigt ren människa och det är bara alkoholen som förgiftar min kropp men en dag blir jag kanske också en helnykterist.

Så när frågan som ofta kommer upp på krogen hur det kommer sig att jag alltid är på ett sånt galet festligt humör, så är svaret att jag är galen hela tiden, det är det som är min hemlighet.
10154970_10203229293793982_2829504452090204901_n
Men här är några tips hur jag gör för en kommande krogkväll!
*Utvilad är nog det viktigaste, ta gärna en kort tupplur 1-2h innan du går på fest även om du inte kan sova hjälper det att vila ögonen.

*Våga släppa loss, när man dansar så dansar man fult men det gjorde man som full också. De första 5 minuter på dansgolvet känns fortfarande som 5 plågsamma pinsamma minuter men sen börjar kroppen vänja sig till takten, man blir smittad av andra människors dansande och kroppen börjar sköta sina rörelser av sig själv när den får vara med andra dansande människor. Våga skämmas, faktum är att du dansar förmodligen bättre än många andra som är berusade fast det känns som att du är sämst och betydligt mer pinsam än vad dem är på dansgolvet. Nu för tiden kan jag t.o.m. dansa helt ensam på dansgolvet men det tog minst 2 år att öva på det för min del.

*Att hålla i något är en vanesak, även de som dricker alkohol köper inte alltid en öl för att bli mer berusad, de köper den för att hålla i något. Därför beställer jag alkoholfri drink eller tar en vatten. Det är viktigt att ha något att kunna skåla med när man är på krogen, annars blir det inte så festligt.
9 av 10 av fallen så är det ingen som ens ser att jag dricker vatten, folk är så berusade att de blir bara glada om du är social och skålar med dem. förut skämdes jag för jag tänkte om folk såg mig som mesig för att jag inte drack, Förut skämdes jag lite när jag hängde med de vänner jag har som är väldigt ”macho” men de är så fulla att de ser inte att jag dricker vatten från mitt glas. Ibland köper jag en drinkliknande glas med kolsyrat vatten, is, citron och sugrör. Oftast får jag en sån gratis men många tror att jag dricker en drink och man känner sig alltid på lite mer festlig humör när man får ha ett sugrör i ett drinkglas. Det är som att gamla vanor från de berusade dagarna gör en påmind och därför kommer man upp i en sinnesstämning lik ens gamla liv.

Det finns nog många fler tips jag bär på men inget jag kan komma på just nu, möjligtvis att äta ordentligt som gör en pigg, hälsosam mat med bra energi som man inte blir sömnigt mätt av vilket en ordentlig pizza med beasås kan göra.
Ni kan följa min facebook den är helt öppen och man behöver då inte vara vän med mig för att titta på alla festliga bilder och kommentera. Där kan ni följa hur mitt liv ser ut. https://www.facebook.com/SpriteUtanSenap

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

13 − 8 =