Fotograf Caroline Hofer – ”jag vill jobba med det jag brinner för”

13 mars, 2014

Namn: Caroline Hofer

Ålder: 25

Bor: Skånes Fagerhult

Familj: Min man Denis och mina barn Colin 6 år, Julia 4,5 år och Minnah snart 2 år

Hemsida: www.fotografcarolinehofer.se

Kloka ord du försöker leva efter: Nalle Puh’s söta ord ”Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår”
fotograf

Du kan väl berätta lite om hur och när ditt fotointresse först väcktes.
– Jag kommer ihåg vilken glädje jag kände när jag fick min första engångskamera på en resa i USA som liten. Jag klickade runt med kameran för glatta livet och var väldigt exalterad när jag fick framkalla bilderna. Mitt intresse av att förbättras och lära mig mer har då vuxit med tiden. När min man köpte min första systemkamera under graviditeten med mitt andra barn år 2009 började jag läsa fotograf Emelie Ohlssons blogg där hon bjöd på otroligt nyttiga och användbara tips som utvecklade min fotografering. Jag införskaffade mig en reflexskärm och ett ljusstarkt 50mm objektiv som var två otroligt bra och prisvärda investeringar för min nya resa till fotograf.

”Jag vill jobba med det jag brinner för”
Caroline hade länge drömt om att få jobba som fotograf ”på riktigt”, men skulle hon verkligen våga ta steget? Oftast hör man bara om hur stor konkurrensen är och att det är svårt att livnära sig på sitt fotograferande.
– Under mammaledigheten med mitt tredje barn för lite mer än ett år sedan blommade mitt fotointresse ut som mest och jag bestämde mig för att det nu är dags att göra något åt mina drömmar! Jag hade nyligen förlorat min farmor som gått bort i cancer och jag funderade mycket på livet och dess mening. Det slog mig hur viktigt det är att fylla livet med sådant man tycker om.
Man vet aldrig hur kort eller långt det blir.
Det var då Caroline bestämde sig för att ta steget till att starta eget och att hon ville jobba med det hon brinner för.
fotograf
Vad har varit svårast?
– Min självkritik har varit svårast i denna resa. Jag har otroligt lätt för att själv kritisera mina bilder och mig själv. Men det har också lett till att jag hela tiden strävar efter att bli bättre och bättre.
Jag kan nog inte säga att jag haft någon stor motgång, men en liten motgång, speciellt i början var att lyckas skapa ett förtroende hos min man. Han kände sig ganska orolig för att jag ville lägga andra jobb åt sidan och satsa fullt ut på fotograferingen. Det är en risk att ta när man har en familj med tre barn och hus. Men när han insåg hur mycket jag verkligen kämpat och att jag menade fullt ut med min vilja att satsa så har han stått bakom mig hela tiden. Han är helt fantastisk och utan hans stöd hade jag aldrig vågat eller kunnat ta detta steget berättar Caroline.

Vad får dig att hitta drivet och fortsätta kämpa?
Mitt starka intresse för fotograferingen! Varje fotografering och varje bild är unik. Det ger mig en ny och speciell känsla som är oslagbar. Något som också ger mig mycket styrka och drivkraft är fantastiska Emelie Ohlsson som jag gått en privatkurs hos. Hon är en stor förebild och jag går ofta tillbaka och tänker på hennes kloka ord om styrka och utveckling när jag börjar tvivla eller får motgångar.

Att vara både en mamma och en karriärskvinna är inte omöjligt! Det krävs lite extra planering och pusslande ibland.
– Fördelen med att driva eget företag är att jag kan lägga arbetstiderna så som de passar mig och familjen bäst. Mina arbetsdagar har väldigt blandade arbetsuppgifter med alltifrån mina egna fotograferingar och redigering till filmuppdrag, mailkontakt, enklare bokföring och annat administrativt arbete på Emelies kontor. Hittills har det varit lite rörigt med arbetstiderna och jag har jobbat mycket helger och sena kvällar. Jag har dock börjat strukturera upp detta och jag och min man, som jobbar natt, pusslar med arbetstiderna så att vi fortfarande kan ha barnen hemma som inte går på förskola.
Jag värdesätter denna tid enormt innan barnen är så stora att de går i skolan varje dag. Tiden går fort och jag känner mig väldigt lyckligt lottad som kan äta frukost med alla tre barnen i lugn och ro de flesta dagar i veckan!

Det senaste året har varit en stor framgång för Caroline.
Om någon skulle talat om för henne för ett år sedan att hon idag skulle ha ett eget företag med sommaren nästan fullbokad med bröllopsfotograferingar skulle hon inte tro på det!
Det var när hon valde att gå en privatkurs hos fotograf Emelie Ohlsson, som en helt ny dörr öppnades.
– Under privatkursen hade vi väldigt bra personkemi, jag och Emelie.
Det var efter privatkursen som vi bokade in att jag skulle följa med som assistent på ett av hennes bröllop för att lära mig mer om bröllopsfotografering. Jag hade riktigt roligt och var noga med att finnas där för henne och hennes kunder och underlätta hennes jobb. När hon sedan sökte assistent hörde hon av sig till mig, samma dag som jag hade tänkt att jag skulle skicka in en ansökan. Hon visste att jag gärna ville ha jobbet som hennes assistent och beslutet togs ganska snabbt då hon kände att jag var helt rätt person för jobbet .
Det var verkligen en av de bästa dagarna i mitt liv!

Har du några tips till andra med fotointresse?
Oavsett om du bara vill fotografera för din egen skull eller om du vill jobba som fotograf så vill jag verkligen flera gånger om rekommendera Emelie Ohlssons otroligt lärorika och inspirerande kurser som passar både nybörjare och etablerade fotografer som vill utvecklas och lära sig mer. Kurserna är väldigt pedagogiska, sprudlande och ger en stor fotoglädje!

__________________________________________________________________________________

Länk till fotograf Emelie Ohlsson
www.emelieohlsson.se
www.emelieohlsson.blogg.se

Länk till Caroline:
www.fotografcarolinehofer.se
www.fotografcarolinehofer.blogg.se

 

 Ett kollage som speglar Carolines bildstil och hennes resa under förra året fram till starten av hennes företag.fotograf

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

15 − 9 =