ES3C dans och teater skänker 55 000:- till ett kvinnohem i Kongo

3 april, 2014

ES3C dans och teater på Anderstorpsskolan i Skellefteå skänker hela sin klasskassa som just nu är uppe i 55.000 kronor till ett kvinnohem som tillhör Panzisjukhuset. Jag har pratat med en elev från klassen, Linnea Öhlund, som berättar om hur dom fick idén till att skänka klasskassan.
-Det var en helt vanlig samhällslektion och vår lärare gav oss en artikel från en tidning som behandlade ämnet kvinnor i krigets Kongo-Kinshasa och  Doktor Dennis Mukwege som jobbar på panzisjukhuset. På det sjukhuset behandlas de flesta falla av grova underlivsskador. Den inleddes med ”I Kongo är det farligare att vara kvinna än att vara soldat”.
Efter att vi hade läst artikeln så låg en sorts sorgsen tystnad över klassen, man märkte att det som stod hade påverkat oss alla. En hjälplös känsla låg kvar efter lektionen och alla for hem till sitt. Dagen efter så var det en tjej i klassen som heter Amalia Larsson som föreslog att vi kunde skänka klasskassan till Panzisjukhuset i Kongo. När hon sa det så kändes det väldigt självklart att det var det vi skulle göra! Från början så hade vi tänkt spara en liten summa av pengarna och göra något litet tillsammans som ett sista hejdå innan studenten men sedan bestämde vi oss för att skänka alla pengar istället det kändes bättre.

Hur kom ni i kontakt med sjukhuset?
-Av en ren slump så var det en av tjejerna i klassen som hade en farmor som varit på just detta sjukhus och hade kontakter där .
Vi ska skänka pengarna till ett kvinnohem som tillhör sjukhuset dit kvinnorna får komma efter att de har blivit fysiskt friska så att de kan få hjälp med att läka de mentala såren, berättar Linnea.

På bilderna under ser ni ett brev som klassen fick från Doktor Dennis Mukwege som jobbar på panzisjukhuset.
kvinnohem


kvinnohemDet här brevet läste även Linnea Öhlund upp på berättarfestivalen i Skellefteå i söndags den 30 mars 2014.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

3 × 1 =