DET DÄR JÄVLA LUCIAFIRANDET

26 november, 2018

Hela den här diskussionen om luciafirande på förskolor som uppstår varje år.. Samma gamla vinklar på debattartiklarna som sprids och så vidare.
Ena sidan tycker det är super hemskt med luciafirande och exkluderande för de som ej har råd att köpa kläder, för de barnen som ej trivs med att stå och sjunga och så vidare.
Andra sidan tycker inte att lösningen är att begränsa och plocka bort, att en får ha vilka kläder som helst på sig osv.

Jag kan bara prata utifrån mig och hur det är på vår förskola. Alla gör säkert olika. Men för oss är det så att det är inget tvång på att ha speciella luciakläder, jag har till och med för mig att det har funnits att låna alternativt att det funnits glitter och ljus i alla fall. Vi har haft sångstunden på vår avdelning och bara för föräldrarna till barnen i gruppen. Ingen hopslagning med andra avdelningar så det blivit stora grupper. 
Jag vet också att de varje år frågar och låter barnen bestämma om de vill ha denna sångstund eller ej. Så jag tycker det verkar väldigt bra på vår förskola i alla fall. Så ur vår synvinkel vill vi gärna ha kvar firandet för våra barn tycker det är kul och är stolta när de kommer hem och har lärt sig en ny rad ur julsången till exempel.
Men sen kan jag tycka att finns det de barnen som ej vill sjunga, så ska dom inte behöva göra det. Men det ska inte heller betyda att de barnen som faktiskt vill sjunga och tycker det är kul inte ska få göra det.
Ska vi ta bort disco och sommaravslutningar? Varför är det inte samma rabalder kring det? Finns garanterat barn som inte gillar att dansa eller som inte gillar att stå och sjunga på sommaravslutningen. Men det är en annan grej tydligen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 + 18 =