BVC bestämmer inte – Det gör du!

21 mars, 2015

Ines är åtta månader nu. Så det var dags för ny kontroll hos BVC. Hon vägde 6080 gram och var 67 cm lång. Vilket är ganska så lite för en bebis i hennes ålder. Hon vägde 3860 gram när hon föddes så Ines går ju upp i vikt även om det är väldigt långsamt. Vilket BVC också gärna vill påpeka. Nu är Ines mitt andra barn och jag känner att jag har koll, jag har lärt mig att BVC inte alltid har rätt. Speciellt när det kommer till amning! Det beror såklart på vilken BVC sköterska en får också. Med Alfons så svalde jag precis allt BVC sa. Jag visste inte bättre, med Alfons gick jag på ett annat BVC och den sköterskan var så långt ifrån bra så det finns inte. Jag hoppas verkligen inte att hon jobbar kvar och kan få andra föräldrar att må så dåligt som hon fick mig att må. Påstod att jag svälte Alfons och att jag mådde dåligt utav att han gick upp dåligt i vikt. Ja, HON bestämde att jag mådde dåligt utav det och försökte boka in mig till en psykolog typ. Crazy lady säger jag bara.

Helammas
Jag helammar Ines fortfarande skulle jag säga. Hon får lite yoghurt, brödbit, äpplebitar, broccoli etc att suga på. Vi kör mer åt BLW hållet. Men på BVC så sägs det att Ines är så gammal nu att hon MÅSTE börja äta mat. Hela portioner. Jag fick order om att till nästa koll vid 9 månader så ska jag ha bytt ut så Ines äter 1 mål vanligt mat och 1 portion gröt på kvällen. För hon behöver det nu när hon är så gammal. Hade det varit mitt första barn hade jag säkert varit lydig.
Men vet du va? Det bestämmer faktiskt JAG. Att bröstmjölken inte räcker till efter 6 månader är en myt. Bröstmjölken anpassar sig efter barnets behov. Och BVC ska följa livsmedelsverket och där står det såhär:
Från cirka åtta månader
När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver. Därför är det ingen brådska att gå över till vanlig mat vid alla måltider. Låt barnets intresse för maten få styra takten. Så småningom, när barnet är tio till tolv månader, behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.”*

bvc, mediamamman
Min tiny hippo med sin tiny hippo och visst ser hon lite bad ass ut på den andra bilden? 

Jag vill bara uppmana dig och alla andra mammor/pappor att lita på er själva!! Du känner dig och ditt barn bäst. Gör det som är bäst för er. Jag ångrade mig många gånger med Alfons att jag slutade amma o ge ersättning bara för BVC sa det. Det hjälpte inte att få han upp i vikt ändå. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag hade litat mer på mig själv då.

*Livsmedelsverkets info

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Cattan 25 mars, 2015 at 09:05

    Det var ett par veganer som bara ammade sin 10 månaders bebis i Frankrike för ett tag sen.. Barnet dog av svält 🙁

    Så helt fel har inte bvc tycker jag!

  • Leave a Reply

    20 − 2 =