BLOGGARE – HAR DU KOLL PÅ REGLERNA?

8 september, 2016

Har du koll på vad som gäller när det kommer till att ha tävlingar på sociala medier?
Det är bara vi bloggare, tillsammans, som kan göra bloggvärlden till en mer seriös plats. Både när det gäller att ta betalt och som det jag tänkte ta upp i detta inlägg, TÄVLINGAR.

Jag ser DAGLIGEN folk som lägger upp tävlingar på Instagram som inte ens är i närheten av godkända. Många stora konton som varit med i spelet länge som borde veta reglerna vid det här laget. Vissa är väl medvetna om reglerna, men struntar i dom. Och så finns det dom som inte vet men apar efter andra konton för att en tror att det är så man gör bara för alla andra gör så. Du fattar grejen. Men självklart ligger ansvaret hos just dig att ta reda på reglerna innan du postar en tävling. Eftersom att jag har bloggat i snart 10 år så känner jag ändå att jag har hyfsad koll på vad som är okej och inte. Därför tänkte jag dela med mig av min kunskap!

Många tävlingar faller under lotteri vad jag kan se. Och för att få ha ett lotteri måste du ha tillstånd.
Vad anses då som ett lotteri?
”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.”
Till exempel; Du har en tävling på Instagram och det enda en behöver göra för att vara med i tävlingen är att tagga sina vänner. Detta faller då under lotteri. Oavsett om du skriver att det är en tävling, giveaway och så vidare. Det är fortfarande ett lotteri. Gissningar och vadhållning är inte heller godkänt.

Då är det bara att söka tillstånd kanske du tänker nu. Men det är så att privatpersoner och företag inte får söka tillstånd utan det är i princip bara ideella föreningar som kan få ett lotteritillstånd.
Det finns dock undantag och ibland kan en få ordna lotteri utan tillstånd. Då får vinstvärdet ej vara värt över 700 kronor och det gäller i tryckta skrifter eller i samband med tv eller radiosändningar.

Hur fan håller jag en godkänd tävling då?!
Det är inte så svårt som en kan tro. För att hålla en laglig tävling på dina sociala medier behöver deltagaren göra en prestation. Till exempel motivera varför en vill vinna, svara på en fråga etc. Du ska aktivt kunna välja ut en vinnare baserat på dennes svar. Enbart tagga massor med vänner, helst en i taget för större vinstchans = lotteri
Motivera varför du vill vinna, besvara en fråga etc = godkänd tävling

Ser du skillnaden mellan en tävling och lotteri nu? Jag hoppas att du har blivit lite klokare av detta inlägg i alla fall. Jag kommer skriva ett till inlägg där jag ger tips på olika tävlingsformer och saker som kan vara bra att tänka på.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

4 × 3 =