BEHANDLING FÖR ONDA KÄKAR

30 november, 2018

Inlägget är i samarbete med  tandläkarna Kockum och Kockum

Jag har så himla ont i mina käkar! Det är något jag har haft i över 10 års tid nu. Jag har problem med att jag spänner mina käkar och biter ihop väldigt ofta. Både när jag sover och när jag är vaken, det sker omedvetet. Detta är något jag har haft problem med genom att jag inte kan äta vissa saker för det gör ont i käkarna. Jag kan inte tugga tuggummi till exempel för kåkmusklerna blir trötta på en gång och jag får ont. Inte för att just den delen är hela världen. Men det är jobbigt på nätterna när jag sover, jag gnisslar tänder, biter ihop och vaknar oftast öm. Jag har provat bettskena men det hjälper inte mig upplever jag. Jag biter ändå ihop och den blir repig, haha. Men annars är det väldigt enkelt att prova ut en bettskena som du använder på nätterna. Den hjälper på två sätt. Dels skyddar den dina tänder om du tillhör kategorin av människor som gnisslar tänder och så ska den göra så att tuggmusklerna slappnar av under natten när du har den på dig.
Jag läste om en behandling hos tandläkarna Kockum och Kockum i Malmö som erbjuder bettfysiologiska behandlingar. Det ena är att ha en bettskens som jag skrev om här ovan. Och det andra en kan göra är att justera bettet genom att göra en så kallad bettslipning. Det innebär att en gör en undersökning för att se vilka tänder som är för höga och dessa justerar man höjd och form på för att få ett mer jämnt bett. Att en gnisslar tänderna på nätterna kan bero på ojämnheter som kroppen på eget sätt försöker slipa till genom att gnissla tänder. Jag är så sugen på att göra en sådan undersökning och behandling för att se om det kan hjälpa mig med mina besvär. Jag är så less på att dagligen ha ont i käkarna, kåkmusklerna och huvudet! Det är så tärande på energin känner jag. Sen skulle jag vilja dra ut mina visdomständer och göra en tandblekning, haha! När du bleker tänderna hos dom så gör du en skena och så kan du göra det själv hemma när det passar dig, dag eller kväll och det håller i cirka två år.
Jag har faktiskt haft tandställning i tonåren men nu när visdomständerna vuxit ut så börjar det vara för trång och det känns som mina tänder börjar bli snea igen. Det känns så tråkigt att tänderna kommer bli snea igen när jag redan haft tandställning en gång. Men jag känner väldigt starkt obehag av tanken på att dra ut tänder. Eller ja att gå till tandläkaren över huvudtaget. Men jag tror det också är kopplat till smärta för mig i och med att jag haft så ont i käkarna har jag haft svårt att gapa så stort som det har behövts för undersökningarna. Men jag tycker att tandläkarna Kockum och Kockum i Malmö verkar fantastiska! De har till och med en flik på sin hemsida som är riktad till oss som lider av tandvårdsrädsla och erbjuder avslappningsterapi och KBT behandling.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Pernilla Moilanen Mälby 6 december, 2018 at 22:45

    Inte tänkt nå mer på käkledsbehandling då? kan ju ändå behövas en justering av tänder men kan också hjälpa mot allt du beskriver. Har du vägarna förbi Gävle så hojta till jag utför sånt

  • Leave a Reply

    16 + 18 =