Är det okej att någon annan säger till ditt barn?

16 april, 2015

Är det okej att någon annan säger till ditt barn?
Till exempel; Ditt barn slår ett annat barn och en annan vuxen tillrättavisar på ett schysst sätt? Är det okej att någon annan säger till ditt barn?

Såhär resonerar jag.
Jag blir bara glad om någon annan säger åt mina barn, då de i regel lyssnar bättre på någon annan än tjatiga morsan liksom, haha!
Så länge mitt barn gjort fel – absolut! Men ä
r det tillsägelser om minsta lilla så tycker jag inte att det är okej.
Med minsta lilla menar jag att personen säger till mitt barn att vara tyst, sitta still, gör inte si och gör inte så.
Är jag närvarande och ser situationen vill JAG i första hand tillrättavisa mitt barn såklart, men så länge personen inte skriker eller formulerar sig helt galet, utan att det sker på ett bra och pedagogiskt sätt tycker jag det är okej.

Är det okej att någon annan säger till ditt barn?
Eftersom att jag inte har någon lämplig bild till texten så får det bli denna som ändå är lite passande. Texten handlar lite om att ta på sig och se genom olika glasögon. Hur söt skulle inte Alfons vara i glasögon?!

Jag tror också att det kan vara nyttigt för barnet. Nyttigt på det sättet att barnet lär sig att även andra människor i ens omgivning faktiskt kan tillrättavisa om jag inte beter mig. Jag upplever det som att många barn tar åt sig och lyssnar mer när någon annan än om den egna föräldern tillrättavisar. Det märkte tydligt på Alfons när vi var på Arlanda i påskas. Alfons fick en släng av djävulskap i sig och fick för sig att försöka komma in bakom något stort band där en ska checka in väskorna. Jag hade Ines i bärsele och var inte så smidig. Så en kille på 7-8 år sa till sin mamma. Så den mamman reagerade blixtsnabbt och sa ”ALFONS!” och lyfte bort honom därifrån. Var på Alfons vart super ledsen. Är det okej att någon annan säger till ditt barn?
Hennes barn hade frågat henne efteråt varför hon lät så elak mot Alfons, haha! Men hon vart ju rädd, det kunde ha varit risk att han skadade sig till exempel. Jag var jätte tacksam att hon agerade som hon gjorde och det sa jag till henne efteråt när vi pratade lite.

Är det okej att någon annan säger till ditt barn?
Jag har fortfarande ingen passande bild till texten så fortsätter på glasögonen liknelsen. Ines gillade dom inte lika mycket

Och jag tror att jag nästan tar lite för givet att någon annan förälder eller vuxen tillrättavisar när mina barn gör något fel. Men det är en tolkningsfråga från person till person vart gränsen går för vad att göra något fel är. Men jag pratar om något tydligt, till exempel att mitt barn slår ett annat.
Men i en situation där jag kan uppleva att det andra barnet ”är överdriven” kan jag bli lite irriterad om mamman säger åt mitt barn som egentligen inte gjort något fel.
Till exempel; Mitt barn går fram till en leksak, stol or what ever. Det andra barnet HADE TÄNKT att gå till eller ta samma leksak. Det barnet blir ledsen eller på något sätt reagerar starkt och går fram till denna pryl eller stol och gråter medan mitt barn va där först eller hade saken först. Då tycker jag inte den andra mamman har rätt att säga åt sitt barn att ”säg åt honom då” eller säga åt mitt barn att ”XX hade faktiskt tänkt att ta den där”.
Är det okej att någon annan säger till ditt barn?

Samma sak med beröring, vissa barn är super känsliga och gnälliga om ett annat barn petar på en. Vissa barn är riktiga kramare och ger beröring i form utav att ta det andra barnet på armen för att få uppmärksamhet om en vill visa något. Då kan det bli en krock, det ”känsliga” barnet börjar kanske skrika. Det andra barnet förstår då inte vad som händer. För det är inget konstigt för det barnet att ta någon annan på armen.
Om det dessutom är skillnad i språkkunskaper mellan barnen är det inte lätt att göra sig förstådd. I sådana situationer tycker jag inte heller att en annan förälder har rätt att säga åt mitt barn i form utav att säga ”nej gör inte så”. Däremot kan en få förklara genom att säga ”mitt barn gillar inte att bli rörd och därför vart hon så arg” eller vilken känsla som nu visade sig. Är det okej att någon annan säger till ditt barn?

Är det okej att någon annan säger till ditt barn?
Granskar glasögonen

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Maria 17 april, 2015 at 19:57

    Jag håller helt klart med dej jag tycker det är okej att folk rättar mina barn om dem gjort fel på vissa pungter. Tillexempel som du skrev om mina döttrar slår eller tar saker m.m från andra självklart kan en annan vuxen säga till då men med god ton. Men som du också skrev övriga saker vill jag inte att andra säger till mina barn hur dem skall göra m.m Där tycker jag personligen inte att man skall ” Lägga näsan i blöt” Utan där är det jag som mamma och barnet/ens pappa som skall det.

  • Leave a Reply

    sju + tretton =