Anordnar du olagliga tävlingar?

5 mars, 2016

Har du koll på vad som gäller när det kommer till att ha tävlingar på sociala medier?
Jag ser dagligen folk som lägger upp tävlingar på Instagram som inte ens är i närheten av godkända. Vissa är väl medvetna om reglerna, men struntar i dom. Och så finns det dom som inte vet men apar efter andra konton för att en tror att det är så man gör bara för alla andra gör så. Du fattar grejen. Men självklart ligger ansvaret hos just dig att ta reda på reglerna innan du postar en tävling. Eftersom att jag har bloggat i snart 10 år så känner jag ändå att jag har hyfsad koll på vad som är okej och inte. Därför tänkte jag dela med mig av min kunskap.

Många tävlingar faller under lotteri vad jag kan se. Och för att få ha ett lotteri måste du ha tillstånd. Vad anses då som ett lotteri?
”Med lotteri avses en verksamhet där en eller flera deltagare, med eller utan insats, vinner något som har ett högre värde än vad var och en av de övriga deltagarna kan få.” (källa; lotteriinspektionen)
Till exempel; Du har en tävling på Instagram och det enda en behöver göra för att vara med i tävlingen är att tagga sina vänner. Detta faller då under lotteri. Oavsett om du skriver att det är en tävling, giveaway och så vidare. Det är fortfarande ett lotteri. Gissningar och vadhållning är inte heller godkänt.

Då är det bara att söka tillstånd kanske du tänker nu. Men det är så att privatpersoner och företag inte får söka tillstånd utan det är i princip bara ideella föreningar som kan få ett lotteritillstånd.
Det finns dock undantag och ibland kan en få ordna lotteri utan tillstånd. Då får vinstvärdet ej vara värt över 700 kronor och det gäller i tryckta skrifter eller i samband med tv eller radiosändningar.

Hur fan håller jag en godkänd tävling då?!
Det är inte så svårt som en kan tro. För att hålla en laglig tävling på dina sociala medier behöver deltagaren göra en motprestation. Till exempel motivera varför en vill vinna eller besvara en fråga. Du som håller i tävlingen ska aktivt välja ut en vinnare baserat på deltagarens svar.
– Enbart tagga massor med vänner, helst en i taget för större vinstchans = lotteri
– Motivera varför du vill vinna, besvara en fråga etc = godkänd tävling
Motprestationen får dock inte vara för enkel, då kan det klassas som lotteri ändå.
Men det är en motprestation att tagga sina vänner?
Att endast gilla bilden o tagga sina vänner är ingen giltig motprestation. Du kan heller inte aktivt välja en vinnare baserat på motprestationen eftersom alla gör likadant, det finns inget som skiljer sig. Eftersom att du ska välja en vinnare baserat på motprestationen så finns det tex en motivering blir alla svar olika och individuella för varje enskild deltagare och du kan då aktivt välja en vinnare baserat på motprestationen, dvs den du tycker svarade bäst/roligast/ what ever.

Ser du den stora skillnaden mellan en tävling och lotteri nu? Jag hoppas att du har blivit lite klokare för här nedan listas några fler saker som ska finnas med i inlägget!
Andra saker som ska finnas med
– När tävlingen avslutas
– När och vart vinnaren presenteras. Det ska publiceras på lämpligt ställe, det räcker inte att endast kontakta vinnaren.
– Ett vinstvärde och att vinstskatt tillkommer, om värdet på vinsten är 1300 kronor eller mer (siffran är från 2016)
– Hur vinnaren tas fram (ska räcka att en skriver ”jag väljer en vinnare…”)
– Vinsten ska beskrivas till exempel ”Två stycken elbilar av märket XX i modellen XX.” Det ska vara tydligt!

Om skatt
Tävlingsvinster som inte är skattefria enligt ovan ska beskattas som vanlig lön. Vinnaren är skyldig att redovisa vinsten i sin inkomstdeklaration och den som betalat ut vinsten är skyldig att lämna kontrolluppgift på vinsten. Utbetalaren ska betala arbetsgivaravgifter om vinsten uppgår till 1 000 kronor.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

14 − 5 =