Anne von Porat – Uppsalas mäktigaste mediaprofil

4 april, 2014

Namn: Anne von Porat

Ålder:  —

Bor: Uppsala

Familj:  —

Hemsida: http://www.veckomagasinet.com

Kloka ord du försöker leva efter: Allt är möjligt det omöjliga tar bara längre tid

Anne von porat
Anne von Porat är en driven kvinna med mycket på gång! Hon driver Uppsalas största blogg och har ca 90 000 besökare i veckan. Hon har bloggat i nästan 7 år och redan hennes första år som bloggare så vart hon vald till Uppsalas mäktigaste mediaprofil. Sedan dess har hon synts mycket i media.
-Jag har haft ett eget radioprogram som sändes på studentradion varje söndag. Och så har jag varit med i ett tv program som heter Outsiders. Det avsnittet jag var med i hette Jag har kraften, det sändes för två år sen ungefär. Och nyligen har det programmet visats i Finland för jag har fått väldigt många läsare därifrån nu. Jag har två facebook sidor där min facebookexpert Lotta Carlberg är administratör. På ena sidan lägger jag ut ämnen folk kan diskutera och så har jag en facebook sida där mina blogginlägg kommer upp. Samtidigt som jag har bloggen har jag väldigt många möten med företag som vill sponsra mig så att jag kan marknadsföra dom. Vid sidan av bloggen är jag franschise företagare i en stor modegalleria här i Uppsala också.

När man är och börjar bli stor och igenkänd så upplever jag det som att det oftast finns en sida som väljer att börja hata och vara elaka. Hur har det varit för dig, har du upplevt några så kallade näthatare?
– Det där är väldigt vanligt när en blogg växer. Då finns det alltid en grupp som väljer att vara elaka och så finns det en grupp som väljer att ge en stöd. Men det är oftast dom som väljer att vara elaka som syns mest. För det är dom som retar sig på en som lägger ner sådan här energi. Jag hade en facebook sida som var stor, med många vänner. Men den vart avstängd.
För kommer det in tillräckligt många anmälningar så stänger facebook av den till slut.
Och under den tiden fick jag väldigt mycket påhopp och det var en häxprocess på mig så då blev den avstängd. Det var i samma veva som den blev avstängd som någon startade en facebook grupp där det stod att man skulle börja hata mig. Det fanns en bild på mig med en måltavla i ansiktet. Dom hade bjudit in väldigt mycket folk i från tv och media för att dom skulle börja tycka illa om mig.

Varför kom dom sidorna upp tror du? Kan du se något speciellt samband nu när du blickar bakåt, vad som kan ha orsakat den här häxjakten på dig?
-Jag tror att ju mer man syns desto mer får man ta. Så jag tror inte att det har med mig att göra, att jag har gjort något eller ens att dom som startade gruppen känner mig. Utan vissa människor livnär sig på att jaga andra människor och i det fallet så var det jag som råkade synas och då vart det mig man jagade. Om någon annan hade synts där och då i stället för mig så hade dom säkert börjat jaga den personen i stället. Så jag tror inte att det är personligt utan jag tror bara att problemet ligger hos den personen som gör sådana här saker, säger Anne.
Amme von porat

Hur hanterade du allt det här?
-Jag såg det bara som reklam egentligen. För dom skrev aldrig ut något privat om mig. Utan dom bjöd bara in folk till gruppen för att sitta och hata mig. Och det här gjorde ju att min blogg växte enormt. Så på ett sätt så tackar jag dom, alltså tack, schysst av er, nu är jag ännu större. Det är det dom inte förstår, och det var därför som jag inte riktigt stoppade gruppen redan från början men sen när det började växa sig för stort och jag kände mig hotad på riktigt då såg jag till att gruppen stängdes ner.
Har du lärt dig något från den här upplevelsen?
-Förut var jag noga med att försvara mig själv, att bevisa att jag inte är så dum eller falsk som vissa kunde påstå. Men i senare fall så har jag kommit på att jag inte behöver springa efter folk som valt bort mig. För det är ett sätt att välja bort en annan människa när man börjar angripa personer man inte känner så då ska man aldrig springa efter en sådan person, det är vad jag har lärt mig.

Har du något tips hur andra i liknande situation kan hantera elaka kommentarer?
– Moderera dina kommentarer i din blogg! Jag ser dom inte längre för alla kommentarerna är modererade så jag ska slippa onödiga spam och påhopp. Det innebär att vissa specifika ord har valts ut så om en kommentar innehåller de orden så åker den direkt till papperskorgen. Så om en person har vaknat på fel sida och vill ha någon att hacka på så behöver jag inte ens ta del av sådana kommentarer längre. Så det kan vara ett tips, säger Anne.

Det kommer komma en del 2 av intervjun med Anne och där kommer du kunna läsa om hur Annes blogg vart större, om tips till bloggare och om konkurrens.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply OBH Nordica bjuder in mig till lanseringen av ”The OBH Nordica Home Cooking Report | VECKOMAGASINET Anne von Porat´s Blogg 8 april, 2014 at 07:30

    […] ansvarige Emelie Andersson. Emelie har även gjort intervju med mig som ni kan gå in och läsa del 1 och del 2 i hennes blogg mediamamman. Relaterade inläggGlögg mingel med skincare Uppsala i […]

  • Leave a Reply

    16 − 5 =