Långtidsamning – Vad får du för känsla?

25 maj, 2015

Hörrni, det här med långtidsamning. Jag upplever det som att många långtidsammare får mycket skit för det.
Det gamla vanliga, att en är äcklig och pervers för att en ammar sin 2, 3 , 4, 5 åring eller vad det nu kan tänkas vara för ålder på det ammande barnet. Hur mycket jag än vrider och vänder på steken så har jag aldrig lyckats komma underfund med exakt VAD det är som får vissa människor att tycka det är onaturligt/obehagligt med amning när barnet passerar en viss gräns. Så om just du som läser i detta nu tycker det är just onaturligt eller obehagligt, får du gärna lämna en kommentar så jag kan släppa detta mysterium och gå vidare med mitt liv. 😉 Och jag dömer ingen som skulle tycka att det är onaturligt eller obehagligt, jag är bara nyfiken!
I diverse diskussioner på sociala medier skriver vissa att det skulle kännas onaturligt, obehagligt, konstigt och så vidare. Men det är just det som jag vill kunna sätta fingret på. Exakt vad i det hela är det som får det att kännas på detta sätt?

amning
Tredje avsnittet av Älskade unge som handlade mycket om amning

Förr i tiden så ammade en länge, det var normalt. Varför har det blivit ”onormalt” att amma länge i dagsläget?
Vem har bestämt det? Och vad är länge ens? Vad är långtidsamning för just DIG? Över 1 år? Över 2 år?
”Långtidsamning betyder att amningen fortsätter längre än den rådande kulturella normen. I Sverige betyder det att amning där barnet är över ett år  ses som långtidsamnining.” (1)

Är det för att en ser det så sällan? Att vi endast är vana att se bebisar amma så att det blir så pass bebisrelaterat att det får vissa att bli så chockade av att se ett äldre barn amma att de sparkar bak ut?
Jag spekulerar bara, kom gärna med just din åsikt!
———
1. http://www.amningshjalpen.se/30-har-far-du-hjalp/amma-flera/106-langtidsamning

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sexton − ett =