Alkohol och amning – Här får du svaren

10 juni, 2015

Vi Föräldrar har skrivit en artikel som handlar om hur bröstmjölken påverkas av det vi mammor stoppar i oss.
Något som tas upp är bland annat alkohol och amning. Och denna fråga tycker jag borde lyftas fram efter som det ofta ges en felaktig information kring detta. Jag vet inte hur många frågor som kommer in till Amningshjälpen gällande alkohol och amning.
”Jag drack alkohol igår, efter hur lång tid kan jag amma igen?” och ”Jag drack alkohol igår och har pumpat ut under kvällen. Är det bara att slänga den utpumpade mjölken?” Ungefär så är de flesta frågor formulerade gällande alkohol och amning.
Att bröstmjölken får samma promille som mammans blod stämmer. Men det drabbar inte barnet för det är sådan otroligt liten mängd. Bröstmjölken innehåller promille, inte procent. Det betyder att skulle du dricka dig medvetslös och få, låt säga, 2 promille, att du är pruttfull, så innehåller bröstmjölken alltså bara 0,2% alkohol, vilket inte är mycket alls. På matbutiker kan du köpa alkoholfria alternativ som innehåller 0,5% alkohol som jämförelse.


alkohol och amning
Jag förstår att många som kombinerat alkohol och amning blir skrämda och tror att de kanske skadat sitt barn. Men så är inte fallet. Barnet tar inte skada av den lilla alkoholmängden som överförs till bröstmjölken.

För er som inte tror mig så säger en utbildad hjälpmamma från Amningshjälpen om alkohol och amning så här:
”Det stämmer att mjölken får samma promillehalt som blodet. Det betyder inte att barnet påverkas av alkoholen. De flesta kan dricka en öl eller ett litet glas vin utan att nå upp i de 0.2 promille alkohol i blodet som krävs för att räknas som ”fylla” En dryck som har under 0.5% alkohol räknas som alkoholfri, kefir innehåller bland annat ca 0.2% alkohol om man vill göra en jämförelse.”

Sen finns det den skaran människor som inte för allt i världen kan förstå varför en annan mamma måste dricka alkohol medan en fortfarande ammar. Men det är en moralfråga som jag absolut inte tycker är värd att lägga tid på.
Varje person måste få bestämma själv vad som känns lämpligt. Var och en gör som den är bekväm med utan att någon ska slänga pekfingrar åt något håll. Punkt.

Så vill du ta ett glas vin eller gå ut och svänga på de lurviga, SÅ GÖR DET. Och för all del, njut och ha kul!
Jag vill däremot påpeka något som kan verka självklart. Men är du berusad ska du självklart inte hantera eller samsova med bebisen. Oavsett om det är du, pappan eller någon annan såklart.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

fem × två =