Kalasdags – Vad har du för anledning att inte bjuda alla?

3 maj, 2016

Det är minst sagt dags att börja planera för Alfons kalas. Han fyller fyra år den 17 maj.
För oss är det ingen fråga om vi ska bjuda alla eller bara enstaka barn. Vi bjuder alla från dagis (förskolan för er surpuppor som gillar att anmärka ord)
Jag minns själv hur det var som barn när det var dags för någon att fylla år, det var hur jobbigt som helst att inte veta om en skulle få en inbjudan eller ej. Jag fick inte alla gånger en inbjudan vilket såklart kändes i bröstet och självförtroendet fick sig en smäll. Den känslan är absolut inget jag vill vara ansvarig för att orsaka något annat barn och inte heller något jag önskar att mina barn ska få uppleva.
Några av de invändningar jag hört för att en inte ska bjuda alla på avdelningen är till exempel dessa;

Vi kan inte bjuda alla för det blir så dyrt
– Barn är inte så komplicerade. Det är vi vuxna som ska krångla till det, pimpa och deluxe;a. Barnen bryr sig inte om att få dyra goodiebags eller tårtor med äkta guld på. De är barn. Barn tycker det är gott med lite saft och tom och jerry kex. Men viktigast av allt, de tycker det är roligt att få en inbjudan, att känna sig speciella och att få komma och leka! Krångla inte till det så för jävligt så behöver det heller inte bli så dyrt.

Jag tänker inte tvinga mitt barn att bjuda någon som är elak
– Elakhet föder elakhet. Om det ”elaka barnet” blir uteslutet, tror du denne på något magiskt sätt kommer förvandlas till ”ett snällt barn” hux flux? Nej, behandla andra som du själv vill bli behandlad. Är du snäll så vågar jag nästan lova att attityden hos ”det elaka barnet” kommer ändras. Minns du vad som fick den elaka Vargen i Bamse historierna att bli snäll?

Det blir så trångt
– Finns det hjärterum så finns det stjärterum 😉 Okej, jag kan köpa att vissa bor trångt. Vi tillhör dom som bor trångt, i en tvåa närmare bestämt. Båda mina barn fyller år på sommaren så jag försöker dansa soldansen så vi kan vara ute på kalaset. Förra året regnade det. Det finns ingen föreningslokal och de lokaler i stan jag vet, var redan upptagna eller gick inte att få tag på. Vi löste det genom att duka långbord i porten, haha. Det fanns inga andra alternativ, vi var 20+ personer. Jag kollade med kyrkans lokaler, folkets hus och så vidare. Men det gick inte att få tag på med så kort varsel. Så visst går det att ordna på ett eller annat sätt även om en bor trångt.

Vi delar ut inbjudningarna privat
– Oavsett om en inte delar ut inbjudningar på dagis utan skickar de hem direkt till familjerna så är det klart att barnen blir glada och uppspelta över inbjudan och att det pratas om det i gruppen när en har fått inbjudan och när själva kalaset närmar sig. Så att undvika att någon blir sårad eller känner sig utanför är svårt.
Så det är upp till dig som vuxen om du vill ha det på ditt samvete samt vad du vill förmedla vidare till ditt barn.

Vi föräldrar och dagis/skola har en mycket viktig uppgift som är att lära våra barn om alla människors lika värde. Vi måste lära våra barn att våra handlingar, det vill säga de vi säger och att det vi gör påverkar våra medmänniskor.
Jag är en förälder (obviously) och jag skulle må så dåligt för mina barns skull om de vart utfrysta på de sättet att de aldrig fick en inbjudan till kalas, för jag vet hur ont det gör att vara det barnet! Därför skulle jag aldrig få för mig att utsätta något annat barn för samma känslor heller. Skulle du?

I morgon ska vi dela ut dessa på Alfons avdelning <3

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maria Lagergren Ekdahl 3 maj, 2016 at 15:16

  Hej där…Vilken sund inställning du har. Jag blev så glad när jag läste inlägget. Jag undrar också varför jag inte har hittat till din blogg innan. Jag är i alla fall här för att stanna. Jag bloggar också och jag använder den som terapi. Jag har mist båda mina ben till följd av en obotlig sjukdom.
  Tack än en gång för en underbar blogg. Kram

 • Reply Caroline Hofer 3 maj, 2016 at 13:33

  En anledning som jag faktiskt tycker är gällande är säkerhet. Ska man bjuda en hel förskola med små barn så är det viktigt att se till att man är tillräkligt många vuxna och händer till antalet barn. Alla familjer har så otroligt olika förutsättningar så jag tycker verkligen att det är upp till var och en om hur man vill göra. Vi har väntat med barnens första riktiga barnkalas mycket på grund av att det är så många föräldrar som blir rosenrasande om man inte bjuder alla, och vi har faktiskt inte haft möjlighet att göra det tidigare förrän nu.

 • Leave a Reply

  tre × 2 =