Är du en av föräldrarna som gillar att fröknarna fotar barnen?

24 mars, 2016

Nu har det även kommit till vårat dagis. Även fast vi röstade nej vid ett stormöte. Måste vara något pucko ovanifrån som pekat med hela handen och bestämt att det visst är dags för vårat dagis att skaffa den där sablans appen.
Jag pratar om appen som går ut på att fröknarna ska fota kidsen och lägga in i rätt mappar och så vidare så vi föräldrar ska sitta och logga in och kolla på vad våra ungar har gjort på dagis.
Jag tycker det är skit. Värdelöst. Åt helvete. Bajs.
I dagsläget fotar de ibland, gör kollage och sätter upp på stora fägglada papper i hallen där en klär av och på barnen. Det är super bra tycker jag. Det händer inte så ofta och det tar inte mycket tid.

Jag förstår inte varför i hela helvetet varför de ska fotas och dokumenteras för att vi föräldrar ska kunna sitta och glo? PRATA med barnet hemma om vad de gjort på dagis i stället, herregud.
Jag har såklart ifrågasatt detta och fick till svar att de ”högre makterna” tycker att vi föräldrar ska kolla på dessa bilder tillsammans med barnen och prata om dagen och så vidare, att det blir ett pedagogiskt verktyg för oss.
Jaha, så dom bestämmer att jag ska sitta framför en skärm med mitt barn och att detta då blir pedagogiskt för just oss, jaha ja se där. Jävla blomskaft.
Till och med (vissa) av fröknarna tycker att detta är en dålig idé och tycker att paddan stjäl tid från barnen och att detta tar mycket tid. SÅ WHY THE HELL SKA VI BLI PÅTVINGADE DETTA NÄR VI INTE VILL DET?!

PS; ja jag vet att vissa föräldrar typ praise the lord över denna app för det är SÅÅÅÅ KUL att kunna se barnen. Där har jag ingen kommentar mer än en suck. Ja det kanske är kul att se, men jag ser hellre att barnen får fröknarnas fulla uppmärksamhet än att en skärm ska stjäla uppmärksamheten även på dagis… Ser hellre som sagt att barnen får uppmärksamheten när det oftast nu för tiden klagas på att de är så många barn per vuxen.
Så klart jag också skulle tycka det var kul o glo på bilder, men det är ju enbart för att det skulle vara kul, inget nödvändigt som en behöver av några giltiga skäl tycker jag

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Orvar 14 april, 2016 at 12:04

  Håller med! Alla yrken där det handlar om människor som jobbar med människor så ska det vara mindre dokumentation tycker jag. Jobbar själv på ett boende och där ska allt dokumenteras, förstår såklart varför, men det tar mycket av tiden som skulle kunna användas för att ge det lilla extra i vardagen som vi inte hinner med nu. Och detta ska säker in på alla dagis. Det är bajs. Eller bajs i en Aladin ask. Vi tror att det är skitbra men visar sig vara skit efter ett tag

 • Reply Lisa 25 mars, 2016 at 14:21

  Varför måste vi ha sån jävla kontroll på allting? Varför måste vi veta vad barnen gjort hela jävla dagen? Jag tycker inte att detaljerna är viktiga för jag märker dem ändå i detaljerna hemma. Även väldigt små barn kommunicerar vad de fokuserar på under dagen, det gäller bara att lyssna med alla sinnen.
  Jag tycker det är hemskt att vi genom sånna här saker tar bort integriteten och tilliten för våra älskade pedagoger. Jag litar på dem helt och har till och med skrivit under ett papper med info om att mitt barn icke får fotograferas. Jag hoppas att detta respekteras när det är dags för min underbemannade förskola att belastas ännu hårdare.

 • Reply Johanaaa 25 mars, 2016 at 07:05

  Vad är det där? Vi har det inte. Vi har förskole appen och där läggs ibland upp bilder från tex en utflykt men används mest för att skicka meddelanden till oss föräldrar. Men jag går typ aldrig in. I skolan har varje klass en blogg där de dokumenterar men är inte där heller och kollar. Som du säger man kan ju prata med barnen istället.

 • Reply Kristina 25 mars, 2016 at 06:38

  Kan inte annat än att hålla med dig. Det räker gott med bilderna som sitter i hallen då och då. Personalen har tillräckligt med pappersarbete ändå tycker jag, och de ska ju faktiskt hinna med att lära barnen ett och annat också. Vi bukar prata om vad barnen gjort på dagis vid middagen och det funkar fint tycker jag. Man får alltid reda på dagens viktigaste händelse!

 • Reply Clean eating by Annika 25 mars, 2016 at 04:47

  År det inte så att pedagogerna enligt skollag/läroplan är skyldiga att involvera/delge föräldrarna?

 • Reply Caroline Hofer 24 mars, 2016 at 23:38

  Är det upplagt så att man måste titta på detta varje dag med sitt barn?

  Om inte så tycker jag att det är bra att alternativet finns för de föräldrar som vill :). Om mina barn hade gått på förskola så hade jag verkligen tyckt att detta varit en bra idé när barnen är så små att de inte riktigt kanske ens kommer ihåg vad de gjort under dagen eller vet hur de ska beskriva det, så om de får se bilder blir det lättare att visa för föräldrarna vad man gjort. Enligt mig så är det mest ett komplement till när man pratar om barnets dag än att det skulle förstöra den pratstunden. Skärmar bits inte så länge man använder de på rätt sätt och är inte mycket konstigare än ett ritblock, bara lite modernare ;).

  Vad gäller personalens tid så hoppas jag att de har ett bra upplägg där de kanske knäpper bilderna men väntar med att lägga upp dem i appen när tid finns så att den inte tas från annat viktigt på förskolan. Det tar trots allt inte alls lång tid att knäppa ett par bilder :). Men självklart får det absolut inte stjäla personalens uppmärksamhet och tid till barnen så jag hoppas att det isf görs på rätt sätt 🙂

 • Leave a Reply

  16 − 11 =